В България няма корумпирани министри, казва Бойко Борисов (обновена)

08:18, 21 мар 16 / Политика 25 397 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От България за Турция контрабанда не се прави. За цигарите контрабандата е под 8%. Това коментира по Нова телевизия министър-председателят Бойко Борисов.

Той бе категоричен, че докато Делян Пеевски е в ДПС, няма как да бъде в управлението с тази партия. 

За срещата с българите в Лондон Борисов заяви, че там най-много се говорило затова защо спрял "Южен поток", но това никой не го споменал.

"Това, което съм направил за контрабандата се оценява навсякъде", добави Борисов.

По темата за спрените обществени поръчки, премиерът коментира, че има над 20 000 обществени поръчки за миналата година в България и понеже бил човек, на когото като му се посочи даден проблем, може да го реши. 

"Ще бъдат наказани и служителите, пуснали обществените поръчки. Дори една от агенциите може би ще бъде закрита", намекна Борисов и допълни, че българските компании играели на загуба, просто за да натрупат точки в CV-то си.

Той коментира и министрите Николай Ненчев и Петър Москов, като уточни, че самият Ненчев отстранил някои хора и обществени поръчки, за които имал съмнения. Борисов обаче изтъкна, че репликата на Николай Ненчев, че е министър на Реформаторския блок го е подразнила, но подчерта, че все пак работят прекрасно. 

За Петър Москов изтъкна, че само в НЗОК са намалили дефицита с близо 350 млн. лв. "Поевтинихме лекарствата, как ще го обичат Москов", запита той.

Борисов отново похвали ГЕРБ за резултатите от провелите се частични избори тази и миналата седмица, като подчерта, че те са били в 18 села, а партията е спечелила в 9. Той изтъкна, че Реформаторският блок никъде не присъства като победител от тези избори. "и понеже му ядат ушите на Цветан Цветанов, няма нито едно от селата, които да не е обиколил", похвали Цветанов премиерът.

Конфликтът ДСБ-ГЕРБ

Конфликтът между ДСБ и ГЕРБ Борисов коментира, като подчерта, че в един момент на ГЕРБ им омръзнало да се явяват ментори, да обясняват от сутрин до вечер колко са честни, неопетнени, в бяло и едва ли не толкова далече от властта.

"Когато правихме правителството, г-н Кънев стоеше точно срещу мен, определихме възможно най-доброто във всяка една сфера – министри, зам.-министри, областни управители. ГЕРБ и хората в партията могат да изразяват своето мнение. Вече им стигна до челото. Какво са казали всъщност? Г-н Ненчев излиза на конгреса на ДСБ и казва, че е техен министър. В същото време депутатите на ГЕРБ са подкрепили всичките му закони и благодарение на тях, на работата на финансовия министър и приходните агенции събрахме повече пари и направихме това, ако си спомняте преди една година казах няма да даваме пари за отбрана, защото ги нямаме", обясни Борисов. 

Той уточни, че във вторник ще се срещне с депутатите и ще им обясни това, което ги интересува. Премиерът бе попитан и дали планира някакви правителствени промени. Той отговори с „не".  

За полицаите в селата, той уточни, че към момента няма нито един, но даде за пример, че има над 500 човека, които пазят АЕЦ "Козлодуй", БНТ и "какви ли още не". "Проблемът по селата е, че сега няма и един полицай", уточни той. 

България отдавна изпреварила Румъния във всяко едно отношение

"Преди няколко години докладът на ЕК беше ласкав за България, но не за Румъния. Имаме пълната подкрепа на Брюксел", увери той. Запитан защо ЕК излиза с негативен доклад, той посочи, че мониторингът е за сътрудничество и когато има спорни тези, тогава най-добре да се обърнем към този механизъм.

"Отдавна сме изпреварили румънците във всяко едно отношение. Техните министри крадат, хванали са ги и са ги вкарали в затвора, а президентът им търси политическо убежище в Молдова. Не виждам българи да бягат в Румъния. Той обаче се съгласи с това, че в България няма осъдени политици, защото няма корумпирани. 

„Превенцията е по-важна за мен. Аз знам, че правя всичко възможно да не крадат и който го „докопам”, знае, че ще си замине. Негативният доклад се дължи на това, че е имало година и половина управление на Пламен Орешарски. Румънските компании идват в България, защото в страната ни се работи по-добре и е по-стабилна и прогнозируема", обясни премиерът.   "Говорих и с Калоян Топалов и му обясних, че когато една група медии започне да те подкрепя, а другата започне да подкрепя други, остава в обществото, че единият е на едните, другият на другите. Изведнъж се оказа, че медийната атака се провежда от едната медия, другата от друга", заяви Борисов и се закани: "Не само с метлата ще играем, но и с парцала ще забършем". 

Според него, ако премиерът почне да е и прокурор, става много лошо за една държава. Бойко Борисов подчерта, че до юни няма да говори за президентски избори, тъй като имаме действаща президентска двойка в момента и няма да е добре да се "разбутва".

По повод твърденията на Атанас Атанасов, че на ДПС снасяла информация от подслушване, Борисов заяви, че няма да коментира това. "Довчера сме били с тях и заедно. Тайни от тях не съм имал. Не е почтено сега да се излиза и да се приказват такива неща", подчерта той. 

България се справя добре и с бежанците

"Нашите опоненти дори дават висока оценка за това как се справя България. Незабавно казах, че трябва да се изградят оградите и да се спрат бежанците. Всичко, което договорих с Европа, е изпълнено. Балканският път трябва да бъде просто затворен. Надявам се, че е затворен напълно. Проблемът е, че останаха в капана още 35 хиляди в Гърция. Още декември трябваше да са направени тези горещи точки, не го направиха и сега всички страдат. Не се готвим да стреляме по бежанците, а да ги спираме", уточни Борисов.  "Още не съм виждал внучето си", сподели премиерът

Попитан как се чувства като дядо, Борисов отговори с "добре, как да съм". 

"Още не съм виждал внучето, защото ме е страх да не го заразя, че много хора идват при мен. Това, което най-много ме радва е, че Венета се оправи, оздравя и е рядко щастлива", сподели Борисов. 

Той разказа, че една сутрин 300 души на Николай Бареков му били обиколили къщата да лепят плакати. Тогава дъщеря му се уплашила да не влязат в къщата и била на лекарства за стрес и депресия. 

"Помислила си е какво ще стане като влязат вътре. Тогава бях казал, че не се ли оправи, аз ще се занимавам с тях лично", категоричен бе Бойко Борисов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама