WWF и РДГ - Русе залесяват с крайречни видове по Дунав за Световния ден на гората

08:34, 21 мар 16 25 331 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
9,8 ха крайречна гора от черна топола и бяла върба, които са характерни видове за крайречните гори по поречието на Дунав и притоците му възстановяват от Регионалната дирекция по горите в Русе в защитена местност Мартен-Ряхово. Дейностите са в рамките на проекта „Опазване и възстановяване на крайречни гори“ от WWF България.

„Крайречните гори са буквално заплашени от изчезване у нас“, казва Нели Дончева, ръководител на програма „Гори“ във WWF-България.

„В миналото те са били изсичани, за да се освободи земя за земеделски дейности или за да бъдат заменени с плантации от хибридни тополи за бързо производство на дървесина. Те обаче са особено важни, защото предпазват от ерозия и наводнения“, отбелязва още тя. „Радваме се, че за Световния ден на гората – 21 март, можем да се похвалим със създаването на нова гора, която тепърва ще допринася за процъфтяването на местните видове растения и животни“, изтъква Нели Дончева.

През следващите три години предстои полагането на допълнителни грижи за новата гора – отстраняване на плевелите, разрохкване на почвата и поливане на насажденията.

По същия проект в защитена зона Река Марица РДГ Пловдив възстановява 12,8 ха крайречни гори от бяла върба, бряст, черна елша и летен дъб.

Проектът „Опазване и възстановяване на крайречни гори“ се изпълнява в партньорство с Изпълнителната агенция по горите, РДГ Русе и РДГ Пловдив и е съфинансиран от инструмента LIFE + на Европейската комисия. Проектът се реализира от септември 2014 до 2019 година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама