Десетки протестираха в Хавана срещу историческата визита на Обама

09:25, 21 мар 16 / Свят 25 259 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Няколко десетки дисиденти от кубинското движение „Жените в бяло“ бяха задържани заради протест, организиран часове преди началото на историческото посещение на американският президент Барак Обама и семейството му. Членове на организацията присъстваха на служба в католическа църква, а десетина други се събраха в парк отвън и носеха плакат с надпис: "Обама, пътуването до Куба не е забавно. Прекратяване на нарушаването на човешките права", съобщават световните агенции.

Непосредствено преди пристигането на Обама властите са арестували участници в акцията на „Жени в бяло”.

Очаква се в рамките на тридневното посещение Обама да се срещне с президента Раул Кастро,  за да обсъдят теми от сферата на търговията и политическите реформи в страната-домакин.  Президентът на САЩ смята да се срещне и с кубински дисиденти и именно с активистки на организацията „Жени в бяло”, създадена от съпруги на политически затворници.

Междувремнно фаворитът на партията на републиканците за президент на САЩ Доналд Тръмп заяви в профила си в Туитър, че държавният глава е бил посрещнат в Куба без дължимото уважение. "Уау, президентът Обама току-що кацна в Куба, това е голяма работа, а (кубинският президент) Раул Кастро не беше там, за да го посрещне. Той е посрещал папата и други. Никакво уважение", написа Тръмп в социалната мрежа, минути след като президентът Обама и семейството му кацнаха в Куба.

„Много се говори, че целта на посещението е да се подобри връзката между двете страни и да бъдат предизвикани понататъшни промени в Куба, аз не мисля така. Обама прави тази визита не заради Куба, а заради САЩ, защото това се превърна в срам за страната и основна пречка в отношенията между Щатите и Латинска Америка“. Така коментира пред „Гардиън“ историческото събитие бившият вицепрезидент на Коста Рика  Кевин Касас – Замора.

Според американският съветник по национална сигурност Бен Роудс, водил преговорите за визитата от страна на САЩ, целта на Щатите да подобрят отношенията между Хавана и Вашингтон.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама