Десетки арестувани при безредици в Истанбул

10:31, 21 мар 16 / Свят 25 304 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
164 души за арестувани в Истанбул при демонстрации заради забрана за честванията на кюрдската Нова година - Невруз. Сред задържаните има и 8 деца, съобщават медиите в страната.

Протестиращите срещу ограничението блокираха улици и пътища с барикади, гориха автомобилни гуми, незаконно демонстрираха с плакати и атакуваха полицейските сили с камъни, фойерверки и коктейли „Молотов", се посочва в съобщение на истанбулската полиция.

При акциите по разпръсването на демонстрантите са иззети 152 самоделни бомби и 20-литрови пластмасови контейнери със запалими материали, самоделна бомба.

Чествания за празника на кюрдите са разрешени само в провиния Диарбекир, където мерките за сигурност са повишени до най-висока степен.

Припомняме, че вчера силите за сигурност иззеха над 600 килограма експлозиви в турската провинция Мардин. По тяхна информация взривните вещества щели да бъдат използвани от Кюрдката работническа партия за атентати по време на тържествата за Невруз.

Заради опасението от атентати снощи в Истанбул бе отменен футболен мач между отборите на Галатасарай и Фенербахче. 

Ден преди това атентатор взриви бомба на туристическата улица "Истиклял" в Истанбул. Загинаха 3 израелски и един ирански граждани, 36 души бяха ранени. 

Заради зачестилите атентати в Истанбул и Анкара турските власти въведоха извънредни мерки за сигурност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама