Представят в Пловдив онлайн платформата на проекта „Тютюневия град”

10:31, 21 мар 16 25 307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Онлайн платформата на проекта „Тютюневия град”, по която екипът на фондация „Пловдив 2019” работи от края на миналата година, ще бъде представена официално днес. Чрез нея се предоставя възможност за конструктивно и положително развитие на разразилата се обществена активност, благодарение на която спря разрушаването на сградата на тютюневия склад на улица "Одрин"8. Екипът на фондацията ще надгражда проекта за „Тютюневия град", част от който е и стартирането на кампания за набиране на средства, с които да се промени обликът на тютюневите складове.

Паралелно ще има и съпътстваща изложба, представяща съдържанието на уеб платформата и историята и бъдещето на Тютюневия град. Тя ще бъде на разположение на гражданите и гостите на Пловдив на площад Централен от днес.

„Тютюневият град” е проект, целящ съживяването на квартала, посредством мултижанрови артистични акции, инсталации, изложби и проучвания.

Проектът "Тютюневият град" попада в клъстер "Градски мечти" в проектната платформа ТРАНСФОРМИРАНЕ от програмата на "Пловдив 2019", останалите три са Сливане, Възраждане и Релаксиране.

Трансформиране означава преобразяване и подобряване на забравени и изоставени градски пространства. Трансформиране е и платформата, която разработва нови подходи в образованието на младите хора, на гледната точка и възможностите за гражданите. 

Първата стъпка към преосмислянето и опазването на тютюневите складове е да се повиши осведомеността сред гражданите. Организират се презентации, лекции и дискусии за историята и архитектурата на района. Първите планирани събития се проведоха през 2014 г., когато публицистът и изкуствовед, Пенка Калинкова, представи документалния си филм „Тютюневият град“. Представи се изложба с архивни снимки, подредена в пространството на един от реновираните складове, който сега е мебелен магазин. Планира се организирането на периодични дискусии за бъдещето на тези сгради. Следваща стъпка ще бъде стартирането на кампания, която да набира средства за закупуването на поне една от сградите и трансформирането й в център за изкуство и култура.

Проектът развива идеята „Прозорците - очите на града”. Всеки прозорец в Тютюневия град ще се превърне в сцена или платно – на един от тях ще пее музикант, на втори ще има звукова или светлинна инсталация, а третият ще е театрална сцена. Проектът ще се състои от няколко етапа: спонтанно окупиране на сградите с артистични акции – покана за среща със собствениците, политиците, инвеститорите и гражданите; създаване на модел за реставрация с архитекти, дизайнери и граждани и даряване на този модел/концепция на града.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама