Пеевски вече не иска “Химко”, излиза от българския бизнес

11:22, 21 мар 16 / Политика 25 316 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Депутатът от ДПС, бизнесмен и медиен магнат Делян Пеевски обяви в изявление до медиите, че се отказва от закупуването на активите на “Химко” - Враца. Причината, посочва той, е “необоснованият политически натиск и продължаващата медийна кампания против мен”.

Пеевски обявява още, че се отказва да участва занапред в български бизнес проекти, “за да запазя от унищожаване всеки потенциален мой бизнес партньор, който би бил нарочен като „свързан с Пеевски”.

Преди точно два месеца - на 21 януари, стана ясно, че Пеевски придобива и активите на закрития вече завод. От думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова се разбра, че той е бил единственият кандидат.

По-късно в съмнително писмо до Министерството на правосъдието, Министерски съвет и прокуратурата, рапространено от журналиста Сашо Диков, мним инвеститор твърдеше, че му е искан рушвет, за да придобие завода. Прокуратурата започна проверка, но резултат и досега няма.

Преди дни депутатът от ДПС излезе и от "Булгартабак".

София Topnovini.bg публикува цялото му изявление без редакторска намеса:

"През м. януари 2016 г. дружеството „НСН Инвестмънт“ ООД, в което съм мажоритарен собственик, внесе необходимия депозит и участва като кандидат в търга за закупуване на активите на „Химко“ – Враца. Намерението ми бе, дружеството купувач да възстанови част от производството на химическия завод и да открие нови работни места в град Враца.

Същевременно, необоснованият политически натиск и продължаващата медийна кампания против мен, изострена в последните седмици и отразяваща се изключително негативно, както върху дружествата, в които имам участие, така и върху други стопански субекти, с които нямам никаква връзка, ме накараха да се откажа от по-нататъшно приключване на сделката за закупуването на активите на „Химко“ – Враца.

Считам за недопустимо, в държава членка на Европейския съюз, чрез натиск и негативни кампании да се унищожава бизнеса, да се злепоставя доброто име на български фирми и да се възпрепятства дейността им. Нека политическите ми опоненти и тези, които продължават да злословят срещу мен, бъдат доволни, че са постичнали целта си – аз се отказвам да участвам занапред в български бизнес проекти, за да запазя от унищожаване всеки потенциален мой бизнес партньор, който би бил нарочен като „свързан с Пеевски”.      

Надявам се, че това мое решение ще позволи на други инвеститори, достатъчно сериозни, да придобият активите на „Химко” – Враца и да реализират инвестиционна програма за възраждането на предприятието, която да защити по най-добрия начин интересите на северозападния регион, който е един от най – бедните в страната."

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама