106 хил. лв. за кампанията на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН

11:31, 21 мар 16 / Политика 25 372 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кампанията на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН ще струва 106 000 лв. Всички те обаче щели да се отчитат по надлежен ред, стана ясно по време на представянето на екипа на Министерството на външните работи, който ще отговаря за провеждането на кампанията на Бокова, предаде репортер на София Topnovini.bg.

"До момента има 7 кандидати за генерален секретарна ООН. 6 са от източноевропейската регионална група и един от западноевропейската, представител на Португалия. Съгласно дадените указания всички наши ръководители са инструктирани да предприемат действия по номинация на нашата кандидатура. Разписани са всички очаквания от дейността на съответното посолство по региони, които трябва да извършват по защитата на кандидатурата ни. Ще има по един представител на всяко посолство, който ще следи представянето на кандидатурата до самия избор", обясни Райко Райчев, който е председател на оперативната работна група и генерален директор на дирегкция "Глобални въпроси" към МВнР. По думите му основни приоритетни представителства ще бъдат в Ню Йорк, Женева, Виена и Брюксел.

На представянето на оперативната работна група, освен Райчо Райков, присъстваха още Мария Донска, началник-отдел "ЮНЕСКО" в дирекция "Права на човека" в МВнР, Мария Павлова - директор на дирекция "ООН и сътрудничество за развитие", Борислав Костов - генерален директор по двустранните отношения на България, Данаил Чакъров - изпълнителен директор на дирекция "Международно право и право на ЕС" и Мария Спасова - дирекор на дирекция "Права на човека и хуманитарни организации". Общо работната група ще се състои от 16 старши-дипломати, ръководители на водещи дирекции в МВнР. Включват се и редица експерти и специалисти. 

"Предвиждаме 3 основни фази на кампанията - първата е представянето на кандидатурата, което ще е до края на март - началото на април. След това е първото изслушване и разглеждането на кандидатурите в Съвета за сигурност на ООН. Следващият етап е до самия избор през началото на октомври. Мандатът на сегашния генерален секретар изтича в края на декември и новият трябва да влезе в длъжност от 1 януари 2017 година", уточни Райков.

Той изтъкна качествана на Ирина Бокова, като посочи, че тя е българска номинация, защото съгласно критериите, се намира в най-добрата позиция. По думите му притежава огромен дипломатически опит и лидерски качества.

"Свидетелство за това са изявления на редица висши представители, както на ЮНЕСКО, така и на редица международни организации. Тя е продукт на външно министерство, била е депутат в парламента, кандидат-президент. Това са все качества, които отговарят на изискванията", допълни Райков.

Той добави още, че са отворени за принос от всички структури извън Министерството на външните работи, като си дават ясна сметка, че ролята на министерството е определяща и направляваща. 

На въпрос как ще отговорят на критиките към Бокова, Райков заяви, че концепцията е изработена след внимателен анализ и оценки. "МВнР не е ангажирано с това да разследва или отговаря на критики. Основната функция е да работи по кампанията. Такива критики ще има по отношение на всички кандидати не само към Ирина Бокова", категоричен бе той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама