Проф. Бъчварова: По всяко време държавата можеше да си вземе земята, но договорът не е прекратен

12:44, 21 мар 16 25 261 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„За мен тези неща са отдавна приключили“ - това заяви за Topnovini.bg добричкият депутат от БСП проф. Светла Бъчварова по повод внесеното искане от главния прокурор Сотир Цацаров за отнемане на имунитета й във връзка с досъдебно производство на Софийска градска прокуратура и събрани доказателства за това, че като председател на управителния съвет на Селскостопанската академия, тя съзнателно е сключила  неизгодна сделка, от която е произлязла значителна вреда  за академията -  в размер на 1 326 671,36 лв.

„Вярно е, че има такъв договор. Той продължава да действа и сега. Той не е за аренда, за наем, а за съвместна дейност. Нормален договор с институт на Селскостопанска академия с цел обработка на земята. Той е за съвместна дейност между Добруджанския земеделски институт – Генерал Тошево и съответната фирма“, коментира проф. Бъчварова.

Тя посочи, че въпросната земя е била предоставена от министерството не на институт, а на Централно управление на Селскостопанска академия, което не е нормално. ЦУ не е земеделски производител. Затова бе сключен този договор за съвместна дейност, каза още тя.

Тя заяви, че не може да коментира каква е целта да се внесе такова искане от главния прокурор.

„Не съм била с имунитет след 2011 г. Разследван е случаят. От тогава нищо не се е случило. Земята е държавен поземлен фонд. По всяко време държавата можеше да си я вземе, да бъде прекратен договорът, но това до момента не е направено“, коментира депутатът.

По повод посочени суми, с които тя е ощетила държавата, заяви, че сумите са абсурдни. „Аз съм била председател само през 2010 г., когато е имало плащане по този договор“, каза тя.

И препоръча, ако трябва да се провери още един, два, три пъти договора, след което разследващите да преценят.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама