Анкетират 145 домакинства в област Разград за доходите и условията на живот

13:06, 21 мар 16 25 324 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
 

Около 145 домакинства от 21 населени места в област Разград са включени в анкетното проучване "Статистика на доходите и условията на живот 2016". Това съобщи началникът на отдел „Статистически изследвания – Разград” Даниела Данаилова.

Тя отбеляза, че в периода март - май избраните домакинства ще бъдат посетени от специално обучени анкетьори за провеждане на персонални интервюта и попълване на два въпросника - Въпросник за домакинството и Индивидуален въпросник. Домакинствата са включени в извадката чрез използването на случаен подбор, с който се гарантира представителността на резултатите.

Освен областния център Разград ще бъдат посетени и анкетирани домакинства от Исперих, Кубрат, Завет,  Цар Калоян, Острово, Брестовене, Дянково, Осенец,  Раковски, Гецово, Стражец,  Каменово, Просторно,  Лъвино, Веселец, Драгомъж, Бърдоква, Конево, Севар и Голяма вода.

В методологията на изследването са включени няколко тематични области. Една от групите анкетни въпроси засяга какви са основните демографски и социални характеристики на домакинствата и техните членове – размер на домакинството, форма на собственост на жилището, възраст, пол, образование, семейно положение и други данни. Други въпроси са насочени към парични показатели за доходите и социалното разслоение на населението: общ доход и структура на доходите по източници (от работна заплата, от социални трансфери и други). Анкетата включва и въпроси за непаричните показатели за условията на живот: основни данни и проблеми, свързани с жилището и квартала, достъп до образование, здравен статус и достъп до здравно обслужване. Друга група въпроси са за икономическа активност, заетост и безработица на лицата на 16 и повече години, както и социални услуги и програми и участие на домакинството или негови членове в тях.

Анкетьорите, които посещават домакинствата, са задължени, съгласно Закона за статистиката, да пазят в пълна тайна получената от тях информация. Същите ще се легитимират със служебна карта.

Изследването ще се провежда паралелно във всички страни от Европейския съюз с обща методология и инструментариум. Получените резултати ще допринесат за оценка на условията на живот в отделните страни, структурата и разпределението на доходите на домакинствата и участието им в социалния живот на страната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама