Законът за старите столици влиза за обсъждане наесен

13:08, 21 мар 16 25 277 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Шуменските депутати Ралица Тодорова и Стефан Желев заедно с колегите си от Велико Търново ще внесат за разглеждане в Народното събрание Закон за великите стари столици. Това обявиха днес двамата на пресконференция.

Вече е изготвена съвсем нови нормативна уредба и през септември ще се внесе за обсъждане, като сега текат съгласувателните процедури с министерствата.

Тодорова припомни, че идеята за приоритетно отношение към старите български столици е на бившия областен управител на Шумен Димитър Александров. По негово предложение тогавашните местни депутати инициират изготвянето на закона, но той е отхвърлен от Министерството на регионалното развитие с аргумента, че остава неясен статута на старите градове.

“Работим за развитието на туризма в област Шумен. На нашата територия има четири национални историко-археологически резервата. В момента приоритетно държавата финансира реставрацията на Голямата базилика в Плиска. Пари за този обект ще бъдат отпускани и в бъдеще”, заяви Ралица Тодорова и добави, че само за възстановяването на стените на храма са необходими около 4 млн. лв. За купола на църквата ще трябват още пари.

Дискусия по проекта на Закона за физическите лица и мерките за подкрепа ще се проведе в края на април в Шумен. Кръглата маса се организира по инициатива на Ралица Тодорова, която участва в работната група по изготвянето на новия закон.

Основната цел е да се премахне запрещението на лицата с умствени увреждания. “Мярката е остаряла и не съответства на съвременните изисквания”, коментира шуменската депутатка и добави, че България вече е осъдена по две дела касаещи запрещение на хора с умствени увреждания.

Проектът на новия закон е минал съгласуване в отделните министерства и остава да бъде внесен за разглеждане в парламента. Според него комисия от специалисти, кметовете на населените места и лицата с увреждания заедно ще вземат решения, свързани с живота им, без значение от степента на увреждане на хората.

Ралица Тодорова коментира и актуалният в общественото пространство конфликт между ПП ГЕРБ и ДСБ. “Депутатите от ГЕРБ и премиера правим възможното за запазване стабилността на държавата. Предсрочни избори не са нужни. Не сме против хората от ДСБ като личности, но когато участват във властта е редно да се знае, кой ще носи и политическа отговорност, защото това е важно за реформите”, коментира Тодоров. Тя добави, че предстои да се отвори Оперативната програма за развитие на селските региони, която е много важна за област Шумен. Тя ще финансира проекти свързани с ремонта на междуселски пътища и улици в малките населени места, модернизиране на ВиК мрежата по селата, обновяване на училища, читалища и социална инфраструктура. “Кметовете на селата трябва да се възползват, защото участието с проекти означава и повече пари за населените места в региона”, коментира Тодорова.

На срещата депутатът Стефан Желев коментира работата по новия закон за висшите учебни заведения, финансирането им и кариерното развитие. Той опроверга слуховете за закриване на Шуменския университет (ШУ), като ги нарече несъстоятелни и лишени от всякаква логика. “Шумен е университетски град. Шуменският университет е старо учебно заведение и ще го има и в бъдеще”, категоричен бе Желев и добави, че новият закон предвижда да се обвърже качеството на обучение във висшите учебни заведения у нас с нивото на държавно финансиране. Изготвени са ясни критерии и таблици за качеството на научната и учебна дейност, които ще важат при финансиране на университетите у нас. Утвърждават се приоритетни специалности, като за ШУ те са в сферата на техническите науки и педагогиката.

Промени ще претърпи и Закона за развитие на академичния състав. Въвеждат се единни минимални изисквания към кандидатите за научна кариера и комисията, което ще ги оценява.

Предложението на Министерски съвет е да се въведе единният критерий за кандидатите за научни степени и звания и да се разшири състава на журито.

Стефан Желев увери, че комисията по образование към парламента работи усилено за преодоляване на проблема с читанката за 1 клас и учебника по история за шести, като целта е учебниците да са готови до септември.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама