Непоказвани кадри от задържането на Салах Абдеслам в Брюксел (снимки+видео)

13:17, 21 мар 16 / Свят 25 244 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Френската телевизия iTele показа неизлъчвани кадри от задържането на единствения оцелял от атентатите в Париж терорист Салах Абдеслам. Той бе задържан жив в петък при акция в брюкселското предградие „Моленбек“.

Излъченият двеминутен клип проследява раняването на Абдеслам и залавянето му от белгийските сили за сигурност.

Във видеото се вижда как въоръжени полицаи са заели местата си пред квартирата му в брюкселското преградие „Моленбек“. До следите на Абделслам разследващите стигнали след като проследили телефона му, от който той молел за подслон, часове след акцията в квартал „Форе “ миналата седмица. На мястото има и полицейско куче, което съдействало за залавянето на опасния терорист.

Секунди по-късно от сградата излиза мъж, облечен с анцуг и с качулка на главата, който веднага побягва след като вижда въоръжените спецполицаи. Оказва се, че това е Салах Абдеслам. Той прострелян в крака и неутрализиран. При акцията е заловен и негов предполагаем съучастник – Амин Шукри, уточнява "Паризиен".

От събота (19 март) Салах Абдеслам е настанен в специалното крило на затвора в белгийският град Брюж. Той е в подземна килия без прозорец в частта със строг режим, съобщава „Фигаро“. Помещението, където е настанен е отоплено и в него задържаният щепрекарва 23 часа от денонощието, отбелязва вестникът. В килията има телевизор, а Абдеслам има право да поиска и радио, но може да го слуша само през деня. На задържания е разрешено да чете. Той обаче няма никаква връзка с външния свят или други затворници. Всички мебели в килията са здраво прикрепени за пода, а контролът е толкова строг, че дори водата в тоалетната чиния се пуска с копче отвън от надзирател, уточнява "Фигаро".

Право да посещава заподозрения има само неговият адвокат. За да се стигне до килията наАбдеслам, се минава през 13 бронирани врати и три решетки с различни системи за сигнализация.

Междувременно адвокатът на Салах Абдеслам заяви, че неговият клиент ще съди прокурора на Париж Франсоа Моленс, защото е разгласил самопризнанието му.

Пред обвинителя единственият оцелял пряк извършител на атентатите в Париж на 13 ноември казал , че планирал да извърши самоубийствен атентат в нощта на 13 ноември 2015 г., когато при терористични атаки във френската столица загинаха 130 души. Моленс заяви, че Абдеслам е възнамерявал да се взриви на "Стад дьо Франс", където същата вечер се играеше приятелска среща по футбол между националните отбори на Франция и Германия. Той прочете на пресконференция във френската столица самопризнанието на Абдеслам и каза: "той е искал да се взриви на "Стад дьо Франс" и, цитирам, се е отказал".

Правният защитник на атентатора обаче каза, че френският прокурор е нямал правото да разгласява получена по време на разпит информация. "Не мога да оставя това да се размине", заяви адвокатът пред белгийската телевизия RTBF.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама