Вместо да се увеличи, трафикът на бежанци у нас намалял с 1/3

13:23, 21 мар 16 25 241 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Въпреки очакванията за пренасочване на трафика на бежанците през България, седмица след затварянето на „балканския път“ между Гърция и Македония, това не се случва. Напротив- според статистиката на МВР, между 10-ти и 17-ти март са задържани общо 141 чужденци, при незаконно влизане или излизане на границата, както и във вътрешността на страната без регистрация. „В сравнение с предишната седмица, когато са задържани 212 чужденци, се регистрира намаление с 33%," пише в седмичната информация за миграционната обстановка на МВР. Повече от седмица границата до гръцкото село Идомени е затворена и над 14 000 бежанци са разположени в бежанския лагер в очакване на продължат пътя си към Западна Европа.

Бежанците минаващи през България обикновено излизат през Сърбия, но тази седмица на границата там са задържани само 108 души и по един на гранични КПП-та със Сърбия и Румъния. Седмица по-рано „на изход на държавната граница са задържани 203 граждани на трети страни и се отчита намаление с 46 % на задържаните лица, пише още в отчета. От началото на годината до 17-ти, незаконно пребиващите чужденци, които са заловени от МВР са 2 528. 551 от тях са хванати на излизане, без да са били регистрирани от МВР, а 694 без регистрация са заловени във вътрешността на страната. В същото време в лагерите на Държавна агенция за бежанците са настанени едва 977 души при капацитет от 5130 легла.

Най-често у нас се опитват да влязат граждани на Ирак (59,6%), Сирия (22,3 %) и Афганистан (13,8%). На излизане най-често се хващат иракчани (47%) и афганистанци (38%).  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама