Ето обходните маршрути след затварянето на ключови булеварди в столицата

13:29, 21 мар 16 25 414 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От утре, 22 март, за седем месеца се спира движението по ул. „Житница“ и по бул. „Гоце Делчев“ при бул. „Цар Борис III”. Причината е строежа на третия лъч на метрото. За това от Столичнатa община са направили схема с обходните маршрути, по които живеещите и работещите в район да могат да стигат до домовете си.

„Житница“ и „Гоце Делчев“ ще са затворени в отделни отсечки

Като цяло от бул. „Гоце Делчев“ ще бъде затвoрена само малка част – от ул. „Кюстендил“ до „Цар Борис III”. “Житница“ пък ще бъде затворена в участъка от „Цар Борис III” до ул. „Кюстенджа“.

„Всички живеещи и работещи там ще могат да стигнат до домовете си. От страната "Житница" ще има обходи, които ще излизат на „Борис III”. Направили сме и пресичане на локалното платно, като е изграден и светофар, за да може от там да се изтеглят автомобилите“, обясни зам.-кметът по транспорта Любомир Христов.

На това кръстовище ще се намира метростанция „Красно село“, която ще има три изхода. Заедно с изграждането на метрото започва и изграждането на кръстовище на две нива. То предвижда бул. „Цар Борис III” да минава по бул. „Гоце Делчев“.

Христов обясни, че тази нощ започва и тестването на нова светофарна система в района. Заради очакваният засилен трафик по съседните улици, работата на светофарите ще бъде реорганизирана.

"Още тази нощ екипите, които поддържат светофарната система и екипи на полицията, ще обходят всички светофари в района и ще ги настроят спрямо очаквани трафик“, обясни Христов.

От общината имат амбицията до края на лятото да отворят и ул. "Йосиф Цанков", която се намира до новата сграда на Софийския районен съд, с излъз към „Цар Борос III”, което ще е и друг вход и изход към квартала.

Променят се и маршрутите на автобусите, които вървят по „Житница“ и „Гоце Делчев“.

Автобусни линии 73,83 и 102 ще се движат в междукварталните улици, като ще заобикалят ремонта. От общината обясниха, че в квартала са разлепени стикери на спирките с промяната на маршрутите на автобусите, както и новите спирки, на които ще спират.

След седмица затварят и „Патриарх Евтимий“

От 27 март, неделя, ще бъдат затворени два участъка на бул. „Патриарх Евтимий“ - от бул. „Витоша“ до ул. „Княз Борис I” и от бул. „Васил Левски“ до ул. „Хан Крум“. В останалата си част булевардът ще бъде отворен за движение. Така до него ще има достъп както от ул. „Раковска“ така и от бул. „Витоша“ и „Фритьоф Нансен“.

Алтернативните маршрути

Затварянето в района на "Патриарх Евтимий" и бул. "Васил Левски" при кино "Одеон"ще продължи 1 г. и 4 месеца.  За това ще бъде пуснато двупосочно движение по бул. "Васил Левски". Двупосочно ще бъде и движението за автомобили в тунела от 5-те кьошета в посока НДК.

За автомобили ще бъде отворен и тунелът до бул. "Черни връх", по който в момента се движи трамвай №6. От общината са предвидили да оправят настилката в тунела, където има трамвайни линии, за да могат автомобилите да минават от там.

Разкриват се нови места за платено паркиране

Заради новата организация на движението в центъра, ще бъдат закрити 100 места в синя и зелена зона. За сметка на това ще бъда разкрити нова над 200 места. Закритите ще са основно по бул. „Васил Левски“, където движението ще е двупосочно и това не позволява да има паркирали автомобили ан пътното платно.

Паркоместата обаче ще бъдат компенсирани и дори броят им ще бъде увеличен двойно. Нови места ще за паркиране ще има от ул. „Цар Самуил“ до бул. „Христо Ботев в северното платно. От „Цар Самуил“ до бул. „Скобелев“ в южното платно. От ул. „Хан Крум“ до ул. „6-ти септември“ в северното платно, от ул. „6-ти септември“ до ул. „Раковска“ и в северното платно и от бул. „Витоша“ до ул. „Фритьоф Нансен“.

Къде ще се намират новите метростанции

Едната станция от третия лъч на метрото, заради която ще бъде затворен част от идеалния център на града е западно от кръстовището на бул. “ПатриархЕвтимий” и ул. “Граф Игнатиев”. Тя ще има 3 входа - до нотариата, кино “Одеон” и до сградата на “Булгартабак”.

Втората станция на бул. “Патриарх Евтимий” ще е западно от кръстовището с бул. “Витоша”. Там ще става връзката на третата линия с втората. Затова и тя ще е на близо 20 м дълбочина.

Другата станция - на кръстовището на улиците “Житница” и “Гоце Делчев” с бул. “Цар Борис III”, ще е на 3 нива. С нея ще се изгради и пътен тунел, като трафикът от двете улици ще минава под булеварда.

Депото, което ще обслужва третата линия на метрото, ще бъде на ул. “Житница”. Строежът му ще започне в края на тази година и се очаква да е готово до края на 2018 г.

Строежът на третия лъч от метрото стартира през декември 2015 г. Първите 7 метростанции от "Малък градски театър зад канала" до "Красно село" трябва да са готови в средата на 2019 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама