Стотици любители на конните надбягвания се събраха в Ценово за Тодоровден

13:48, 21 мар 16 / Любопитно 25 357 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кушиите са една от атракциите, които традиционно се провеждат на Тодоровден в Ценово. И тази година, за да отбележат Конския Великден в местността Бог баир се събраха повече от двадесет състезатели и стотици любители на конните надбягвания, съобщават организаторите. 

Празникът е бил открит с дефиле на царска каляска, теглена от черен жребец, а от луксозния файтон са се развявали родния трибагреник и знамето на община Ценово. „Един от традиционните поминъци на местното население е отглеждането на животни, защото районът е с развито селскостопанско производство. Конете са били и продължават да са един от най-лесните начини за превозване на продукцията“, коментира Борислав Атанасов – началник на сектор „Спорт“ в общината.

Освен традиционните кушии организаторите на празника са били подготвили и надбягване с конски каруци и магарешки впрягове. В надпреварата са се включили представители на различна възраст – от ученици до пенсионери. Най-младият участник е бил 14-годишният Кристиян Сашев, а най-възрастен се е оказал Иван Валентинов. 

При надбягването с коне дистанцията най-бързо е била преодоляна от Росен Якимов. Конският впряг на Красимир Ангелов достигна първи до финала, а с магарешките каручки най-бърз беше Илия Жеков. Лично кметът на общината д-р Петър Петров е връчил грамотите и паричните премии на първите трима, класирали се във всяка от трите категории.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама