ГДБОП разби канал за наркотрафик

13:53, 21 мар 16 25 546 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Служители на Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” са разбили канал за наркотрафик от Турция през България към Западна Европа, стана ясно на брифинг днес.

При операцията са задържани четирима души - Пламен Йорданов Попчев, Васил Цветолюбов Цветков, Димитър Юлев и Аня Маринова. Те са обвинени, че от септември 2015 г. до 18 март тази година са участвали в организирана престъпна група, ръководена от Пламен Попчев, която е създадена за трафик на наркотици и разпространението им на територията на страната ни.

Групата е била въоръжена, като в дома на ръководителя е открит и иззет автоматичен пистолет "Узи" със заглушител и 140 патрона към него.

Обвинение е повдигнато на лицата и затова, че на 18 март тази година в град Етрополе, в специално изработен тайник на ТИР "ДАФ" са държали високо рисково наркотично вещество 25 пакета с общо тегло 27.8 кг. Част от групата е задържана по подаден от нас сигнал до колегите Германия.

Групата там е задържана, превозвайки 16 кг хероин от един германски град към Холандия. Характерното за групата е, че пренася хероин през България, вкарвайки го от Турция към Холандия и страните от Западна Европа и по обратния маршрут връща кокаин и амфетамин. Тоест печалбата на групата е двойна, обясни зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. По думите му, тайникът е уникален до настоящия момент и е със заключващ електронен механизъм, който е разпределен на сектори и само с дистанционно управление може да бъде отворен.

При трафика на наркотици България е била само транзитна точка. Хероинът е пътувал от Турция през България за Западна Европа. В обратна посока те са превозвали кокаин.

Главният прокурор Сотир Цацаров награди служителите на ГДБОП с отличие почетен знак на Прокуратурата на Република България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама