Фирми се местят масово в Община "Родопи" заради ниски данъци

14:06, 21 мар 16 25 369 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За последните 2 години и 2 месеца в община Марица са се регистрирали нови 258 фирми. Това показва справка на администрацията.

 „Собствениците на фирми са решили да изместят бизнеса си заради по-ниските такси за битови отпадъци и по-евтиния данък МПС. Така се превръщаме в привлекателна община за бизнеса и успяваме да разкрием нови работни места”, коментира кметът на Община „Родопи” Пламен Спасов.

Това се е отразило и на увеличаване приходите на общината, въпреки че Община „Родопи” запази нивото на данъците и през 2016 година. Непроменени остават и данъка за автомобили, сгради, административни такси и такса за битови отпадъци. 

„Много кметове на общини при ниска събираемост на данъци и такси, увеличават налозите, за да съберат минималните необходими средства за разчетите на бюджета. Тази политика е крайно несправедлива спрямо коректните данъкоплатци. Те носят на гърба си нередовните платци, които чакат да мине 5-годишния давностен период, ако не бъдат потърсени”, заяви още кметът на Община Родопи Пламен Спасов.

През 2009 година събираемостта на данъците в общината е била 29%.  По-високите приходи са допринесли също таксите за придобито имущество и привличането на нови фирми в Община Родопи.

 „Резултатите показват, че наложената политика е правилната – през 2010 година имаме собствени приходи 3,4 милиона, а през 2015 година бележат ръст до 6,6 милиона лева”, съобщи още кметът на Община Родопи.

От администрацията посочват, че са готови да поемат наплива на компании, който се очаква да продължи в следващите месеци. 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама