Посещението на Обама разедини кубинците

14:12, 21 мар 16 / Свят 25 220 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Историческото посещение на американският президент Барак Обама разедини кубинците, пише на сайта си френското списание Nouvel Observateur.

Обама е първият държавен глава на САЩ, който посещава Островът на свободата след революцията на Фидел Кастро и това раздели обществото на две. Докато членовете на дисидентското двиежение „Жени в бяло“ протестираха срещу посещението на държавния глава и неспазването на човещките права, десетки кубинци чакаха под дъжда да видят, макар и за минута американския президент на живо.

На сайта си Nouvel Observateur публикува видео, в което показва двете гледни точки на кубинците.

„Обама е съучастник на това диктаторско правителство-убиец“, казва един от протестиращите.

„Моментът за посещение в Куба не е подходящ за американското правителство. Куба не се е променила, не е и напреднала по отношение на въпроса за спазването на човешките права“, е позицията на протестираща жена, член на „Жените в бяло“.

На другата крайност са мненията на жителите на Хавана, чакали с часове да зърнат семейство Обама.

„Независимо от дъжда, независимо от всичко, трябва да го видя от възможно най-близко разстояние“, казва една от жените от събралото се пред летището множество.

„Много съм развълнувана, за мен е чест да видя президента Обама от толкова близо. Чувствам го блзък до сърцето си“, казва друга кубинка.

В сряда, последният ден от визитата на Обама, той ще се срещне с представители на дисидентски организации. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама