Две училища от Добрич си спечелиха участие в програма „Евроскола“ на ЕП в Страсбург

15:04, 21 мар 16 25 336 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Регионалното състезание „Евроскола“, провело се в Шумен на 19 март 2016 г., бе спечелено от два ученически отбора от града домакин и два отбора от град Добрич. Победителите в събитието, организирано от Информационното бюро на Европейския парламент в България, ще участват в програма „Евроскола“ в Страсбург, превръщайки се членове на Европейския парламент за ден, през идните месеци на 2016 година.

В състезанието участваха общо 7 отбора от областите Добрич, Търговище и Шумен. Сред четирите училища победители, които ще заминат за Страсбург през следващите месеци на 2016 година, са Финансово-стопанско гимназия „Васил Левски“ и Природо-математическа гимназия „Иван Вазов“ от  Добрич.

Любезен домакин на състезанието в Шумен беше Педагогическият факултет на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Отборите участници по традиция бяха съставени от 5-ма ученици и ръководени от един учител. Преподавателите нямаха право да участват в самото състезание и да се намесват в презентациите на учениците си. За атмосферата допринесе и немалкият брой публика, дошла да подкрепя състезателите. Представянето на всеки отбор беше оценявано от жури в състав: Теодор Стойчев, ръководител на Информационното бюро на ЕП, и Бойко Благоев, администратор „Връзки с обществеността“ на Информационното бюро на ЕП.

След края на състезанието се оказа, че на практика губещи няма, тъй като отборите, които не успяха да спечелят квота за Страсбург, бяха поканени да посетят Дома на Европа в София по случай честванията на Деня на Европа, 9 май, за сметка на Информационното бюро на ЕП. Членовете на журито пожелаха на всички отбори още по-големи успехи в бъдеще, а на победителите – успешна подготовка за участието им в Страсбург.

Програма „Евроскола“ има за цел да насърчава най-младите европейци да опознаят Европейския парламент, да се включат чрез симулирани заседания в работата му и дори да гласуват неговите резолюции. Чрез нея ученици от училища във всички страни членки на ЕС прекарват един ден в Европейския парламент в Страсбург, където участват в симулация на неговата работа, разискват и разиграват гласуване по въпроси от интерес за Европейския съюз в рамките на „Младежкия европейски парламент“.

По време на своя парламентарен ден в Страсбург, около 500 европейски ученици участват в „заседания на комисиите“ и в пленарни заседания, разискват и гласуват резолюции, като разискванията се водят основно на френски и английски език. От мига, в който пристигнат в ЕП в Страсбург, учениците престават да представляват своето училище и стават част от многоезични работни групи, сблъскват се с многообразието на различните национални и лингвистични особености в ЕС. Чрез необикновения урок на този ден се подкрепя европейското гражданско образование и, с дължимото уважение към културните и езиковите различия между държавите членки, се допринася за развитието на европейско съзнание.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама