7 професори от НАТФИЗ със сдружение в защита на студентите

15:17, 21 мар 16 25 390 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Седем професори от Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ) учредяват сдружение, което ще защитава интересите на студентите от академията.

Подписалите се под обращението са: Атанас Атанасов, Здравко Митков, Ивайло Христов, Иван Добчев, Маргарита Младенова, Пламен Марков и Стефан Данаилов. То е насочено към театралната и академичната общност и изразява силната загриженост на професорите за бъдещето и пълноценната реализация на възпитаниците си, пред които перспективата е „повече от несигурна и проблематична“.

„Те са обречени да изоставят своите идеали за театралното изкуство или да се маргинализират. Чувстваме като свое задължение и грижа да направим смислени стъпки, за да осигурим на тях, и чрез тях, на българското драматично изкуство по-добри дни. Това, може да стане само с помощта на предишните поколения, които не са забравили духа на Театралната ни академия, с която са закърмени от нашите предшественици“, пише в обръщението.

Професорите предлагат на 27 март в Голямата зала на Учебния драматичен театър в НАТФИЗ да се съберат хората, които споделят загрижеността им за бъдещето на българския драматичен театър, за да създадат Сдружение на театралите „Алумни, възпитаници и симпатизанти на Академията“ (СТАВСА). Преподавателите поясняват, че „алумни“ е латонска дума, употребявана от университетите за общността на бившите им възпитаници, които се чувстват като едно емейство или един род с общи дух и идеали. Те посочват още, че при наличие на заинтересовани от каузата им, срещата би могла да бъде учредителна за Сдружението.

Управителното на организацията ще е седемте инициатори, от ректора на НАТФИЗ и от по един представител от направленията в Академията. В СТАВСА могат да се запишат млади актьори до 5 години от завършването на образованието си, утвърдени актьори, които имат визия за по-добро бъдеще на театъра, студенти на НАТФИЗ, режисьори с дипломи за бакалаври, магистри, специализанти, сценографи и творческо-технически насочени театрали, критици, театроведи, драматурзи, симпатизанти на НАТФИЗ и идеите от Обръщението, преподаватели от факултет „Сценични изкуства“, преподаватели от факултет „Екранни изкуства“, театрални директори, мениджъри на театрални формации, управленци, продуценти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама