В края на седмицата се очаква яснота за финансовата корекция за депото в Стожер

15:55, 21 мар 16 25 358 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Във връзка с финансовата корекция от 4 млн. лева за регионалното депо за битови отпадъци край Стожер кметът на Добрич Йордан Йорданов е провел редица разговори и с министъра на финансите Владислав Горанов и с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева. Община Добрич е пуснала жалба, съобщи той пред журналисти.

В края на тази седмица предстоят допълнителни разговори за доизясняване на нещата и намиране на трайно решение. „Аз съм оптимист, че по някакъв начин тази финансова корекция може да бъде намалена   или поне да имаме ясна визия за това как ще се случат нещата в бъдеще. Дали през 2016 г. ще се наложи самата корекция, защото към момента такава не е наложена. Писмото, което получихме, касае мерките, които ще предприеме Управляващият орган. Към момента въпросът е „висящ“. Към края на седмицата ще имаме повече информация как точно ще се случат нещата“, каза кметът.

Припомняме, че предложение за налагане на финансови корекции за над 4 млн. лева е направила изпълнителната агенция "Одит на средства от Европейския съюз“ във връзка с реализацията на проекта за изграждане на регионалното депо за твърди битови отпадъци край с. Стожер. Писмо за това е получено в Община Добрич, която е водещ партньор по проекта, от Министерството на околната среда и водите. Предложението е за налагане на две корекции. Едната е за 3,9 млн. лева или 25 % от стройността на строително-монтажни работи. Другата е за корекция в размер на 25 % или 180 000 лева на средствата за строителен надзор по проекта.

Аргументът е, че са били много кратки сроковете за провеждане на процедурата за възлагане на обществена поръчка.

Регионалното сметище влезе в експлоатация през миналата година. То е изградено с ресурс от 39 000 000 лева по оперативната програма "Околна среда" и обслужва 190 000 граждани в 225 населени места осемте общини от област Добрич и шуменската Никола Козлево.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама