Държавният секретар на Ватикана получи орден „Стара планина“

15:57, 21 мар 16 / Политика 25 286 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Президентът Росен Плевнелиев удостои с орден „Стара планина“ I степен държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин за неговите заслуги за развитието на отношенията между Република България и Светия престол. На тържествена церемония на „Дондуков“ 2 държавният глава изрази задоволство от визитата на Негово Високопреосвещенство и на делегацията на Светия престол у нас и ги определи като ярко свидетелство за приятелските чувства и за отношенията на взаимно уважение и сътрудничество между България и Ватикана.

„Винаги ще помним, че Анджело Ронкали – Папа Йоан XXIII, служи като апостолически делегат в София и остави ярък спомен със своята благотворителна дейност сред българите в много труден момент за нашата история. България активно подкрепя усилията за международната общност за поддържане на диалога между цивилизациите, религиите и културите. Споделяме тревогите на папа Франциск и на Светия престол за всички страдащи от конфликти в Близкия Изток, Сирия, Украйна и всички други кризисни места в света“, заяви Плевнелиев.

От своя страна Пиетро Паролин допълни, че приема това високо отличие като признание за приноса на Светия престол към международната общност и за създаването на добри отношения с всички държави, включително с България. Той изтъкна историческите моменти от българската история, довели до свободата и независимостта на българската държавност и подчерта, че България винаги е била на кръстопът, като тук са си давали среща различни народи.

"Битките от миналото ни напомнят, че тези срещи невинаги са били лесни и че никога не бива да подценяваме предизвикателствата, които те носят със себе си. Но България има дълга традиция на хармония и на диалог между различните групи и религии. В това отношение дълбоко ценя ангажимента на президента за запазване на тази благородна традиция. Надявам се, че вашата страна ще продължи да поддържа щедрия дух на гостоприемство и откритост и така ще спечели от обогатяването, което винаги носят различните“, каза още Пиетро Паролин.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама