Кибератаките от местните избори могат да зачестят и да се насочат към бизнеса

16:00, 21 мар 16 / Политика 25 354 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кибератаките от местните избори най-вероятно ще зачестят в бъдеще освен към държавни структури, така и към бизнеса. Това каза националният координатор по въпросите на киберсигурността и киберотбраната д-р Георги Шарков на форума за противодействие на сигурността и ролята на службите за сигурност. Той се провежда в Централния военен клуб, а на него присъстват народни представители, представители на МО, МвнР и неправителствени организации.

Шарков обясни, че гражданите могат и имат право да изискват от държавата сигурност в киберпространтвото, както във физическото пространство, което е и в основата на стратегията „Кибер устойчива България 2020“. Той допълни, че бизнесът и други организации трябва също да участват в осигуряването на киберсигурността, а не само държавата. Д-р Шарков обяви още, че процесите и начините за мониторинг и реакция при осигуряването на киберсигурност от институциите ще бъде предоставен в близко време за обсъждане.

Д-р Георги Шарков посочи и трите следващи стъпки на национално ниво за постигане на киберустойчивост. Това са киберхигиената, която е на много ниско ниво в държавните структури и бизнеса, минимални изисквания към електронните системи и вътрешни политики във всяка организация, като отговорност на всички собственици и оператори на киберпространство.

Държавите, които имат слаби правителства, разделение в обществото, ненадеждни структури за сигурност, слаба икономика и етнически малцинства са подходящ обект на хибридна заплаха и война. Това каза бившият военен представител на България в Главната квартира на НАТО, председател на СОРА „Атлантик” ген. Съби Събев, който откри форума за киберсигурността. 

„Хибридните действия целят да се променят обществените нагласи, да се внесе недоверие към собственото правителство“, обясни ген. Събев. Той обясни още, че държавите, които имат слаби правителства, разделение в обществото, ненадеждни структури за сигурност, не добра икономика и етнически малцинства са потенциален обект на хибридна заплаха и война.

От думите на Събев стана ясно, че инструментариумът на хибридните действия са финансирането на партии и организации на чужда държава, поддържане на медии пропагандиращи определени възгледи и позиции, пряко финансиране на терористични кампании, както и подкупи на влиятелни личности в управлението на държавата.

Той посочи още, че хибридната война има за цел да създаде неяснота – тя е неофициална война и представлява поддържане ниво на враждебност под прага на конвенционалната война. Ген. Събев каза, че България е една от последните страни, в които започва необходимият експертен и публичен дебат по някой от най-актуалните предизвикателства в сигурността.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама