Студенти поискаха от Фандъкова светлина в „Студентски град“

16:44, 21 мар 16 25 515 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Студенти поискаха от столичния кмет Йорданка Фандъкова да се погрижи за уличното осветление в „Студентски град“, което по думите им е оскъдно. „Тъмнината“ в квартала плашела много от жителите му, като голяма част от тях не смеели да ходят до библиотеката или до спирката вечерно време.

На отоврена дискусия председателите на студетските съвети на всички столични университети представиха резулатите от проучване, което са направили за осветеността в „Студентски град“.

„Това, което се случва в квартала не е нормално. Осветеността е минимална, а нашето проучване показва , че много от студентите се страхуват да се разхождат вечер. Те разказват и истории, които са им се случили, особено на момичетата, които показват, че неосветеността е не просто неприятна, а е и опасна“, обясни пред колегите си Калина Христова. Тя е студентка в Софийския университет и е председател на Изпълнителния комитете на Софийските студентски съвети.

Комитетът събира всички представители на студентските съвети на софийските университети, а целта му е да бори проблемите в „Студентския град“. Проучването, което студентите представиха е направено сред 1700 жители на квартала. 95% от тях са заявили, че смятат несветеността в квартала за недостатъчна и допринася за по-опасна среда. 45% от препитаните са заявили, че ежедневно преминават през тъмни участъци докато се приберат до общежитията.

15% пък са посочили, че дори и да са опитвали да изберат по-светъл маршрут до времнните си жилища, няма такъв, защото липсата на осветление по улиците е огромна. Проучването на студентите е установило още, че на територията на кавартала има хиляди осветителни тела, които са в добро сътояние, работещи са, но не светят.

На дискусията бяха поканени ректорите на всички столични университети, представители на Министерство на образованието, както и на Столичната община. На поканата обаче се отзова единствено кметът Йорданка Фандъкова, районният кмет Димитър Дилчев и ректорът на СУ Анастас Герджиков.

„Темата с осветлението в „Студенски град“ е само една от наболелите теми в квартала. Столичната община обаче е собственик само на главните булеварди и на парка. Алеите и подходите към общежитията са собственост на самите университети“, обясни Фандъкова.

По думите ѝ общината може да инвестира само в имоти, които са нейна собственост. Фандъкова обяси, че през миналата година общината е ремонтирала четири улици в квартала, като напълно е възстановила осветлението по тях. Тя добави, че за тази година са предвидени още две.

"Скоро ще възстановим и ще подновим осветлението в парка. Той беше направен през 2008 година, но вече някои от освитителните тела на работят. За това ще ги оправим“, каза още кметът.

По думите ѝ обаче „Студенстки град“ има много генерални проблеми, които трябва да бъдат решени. Според нея това би могло да стане най-добре с изграждането на кампуси, които да предоставят охрана, осветление, спортни игрища, градинки за отдих и много строги правила на сигурност.

Освен осветление студентите искат и отваряне на спешен кабинет в „Студентски град“, както и на районно полицейско управление.

Фандъкова обясни, че в квартала има чисто нов обурудван спешен кабинет от две години. Проблемът бил обаче, че Спешна помощ все още не може да предостви екип, който да дежури в кабинета. Кметът допълни, че „Студентски град“ е единственият квартала в столицата, който е под видеонаблюдение. Има монтирани 15 камери, които денонощно се следят от Центъра за видеонаблюдение към Столичната община.

Пред студентите районният кмет Димитър Дилчев обеща в най-кратки срокове улиците, които нямат осветление, а са под опеката на Столичната община, да бъдат осветени.

Фандъкова заяви, че е готова да инициира среща между студентите, Министерството на образованието и ректорите на столичаните университети, за да се намери по-бързо решение на проблема.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама