Грешка е армията да е на границата и да имаме ограда, според полк. Валери Рачев

16:47, 21 мар 16 / Политика 25 344 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Армията и оградата на границата са началото на проблема, те спират политическия процес, убиват ролята на обществото и по този начин уязвимостите не се преодоляват, а се усилват. Това каза военният експерт и бивш посланик на България в Ирак, полк. Валери Рачев във втория панел на форума за противодействие на сигурността и ролята на службите за сигурност - „Граждански сектор и службите за сигурност – възможно ли е взаимодействие?“.

По думите на полк. Рачев в осигуряването на киберсигурността нито въоръжените сили имат място, нито гражданското общество могат да си сътрудничат със службите за сигурност. „Първото и най-важно е устойчивост на обществото. Ние сме безумно уязвими - 100 души на границата, 1000 души на границата и ние ще се побъркаме от страх“, каза бившият ни посланик в Ирак.

Според него, когато политическият елит започне да има дневен ред различен от този на обществото, като в Гърция, войната ще бъде загубена. Той акцентира и върху нуждата действията да бъдат насочени към образованието.

Доц. д-р Огнян Минчев от катедра „Политология" в Софийски университет и представител на Институт за регионални и международни изследвания коментира, че за да има сътрудничество между граждански организации, гражданско общество и службите за сигурност, трябва да имаме ясна среда и ясни правомощия на службите за сигурност.

Минчев заяви още, че трябва да имаме ясна визия за това какво представлява националният интерес. По думите му той е в основата, за да се противопоставим на хибридната война и да осигурим националната сиурност. Според Огнян Минчев гражданското общество трябва да стимулира и възпроизвежда постоянно дебата за националния интерес и какво представлява той в настоящата среда.

Според него трябва да се регламентират отношенията между гражданите и службите за сигурност и да има ясна граница между това какво е класифицирана информация и какво службите дължат на гражданите. Той акцентира върху трудността органите на реда да бъдат контролирани, когато се оправдават, че информацията поискана от обществото е класифицирана. Минчев коментира, че тези отношения трябва да се осигурят от законите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама