Агент от ДС ръководи кампанията на Бокова за шеф на ООН

17:11, 21 мар 16 / Политика 25 362 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Начело на кампанията на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН застава Райко Райчев, който в момента оглавява дирекция "Глобални въпроси" в МВнР. Кампанията ще струва 106 000 лв, стана ясно по време на представянето на екипа на Министерството на външните работи. Когато комисията по досиетата разкри дипломатите с минало в Държавна сигурност и Военното разузнаване през 2010 г., Райчев беше посланик в ООН в Ню Йоркм където е назначен през септември 2007 г. по времето на кабинета "Станишев", пише сайтът desebg.com. Преди това - между 2005 и 2007 г. Райчев е началник на кабинета на тогавашния външен министър Ивайло Калфин.

Райчев е вербуван от Първо главно управление през 1985 г., когато е 30-годишен като млад дипломат преди изпращането му на задгранична работа в САЩ. В досието му от ПГУ на ДС той е описан като „много добре идеологически подготвен”, член на БКП от 1982 г. При срещата с оперативния работник Райко Райчев заявява, че „отдавна е очаквал този момент, но не е знаел кой и кога ще проведе разговора”. Вербуван е под псевдонима „ВЕНЕЛИН”-1 и 2.

Тогавашният министър на външните работи Николай Младенов го изтегли от посланическия пост в Ню Йорк. Външният министър в кабинета на Орешарски - Кристиан Вигенин даде на Райков дирекция "Глобални въпроси" в МвнР.

Вигенин награди Райков с почетна грамота за личен принос в кампанията по преизбирането на Ирина Бокова за втори мандат за генерален директор на ЮНЕСКО през 2014 г.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама