Белгия и Франция след залавянето на Абдеслам: Далеч сме от нареждането на пъзела

18:10, 21 мар 16 / Свят 25 236 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Все още сме далеч от разгадаването на пъзела, наречен „Париж - 13 ноември“, заяви белгийският федерален прокурор Фредерик Ван Лев, който даде съвместна конференция с френския си колега Франсоа Моленс в Брюксел три дни след задържането на Салах Абдеслам.

На срещата стана ясно, че доскоро най-издирваният мъж в света не иска да бъде предаден на френските власти.

Белгийският прокурор заяви, че има напредък по разследването, но все още нищо не е приключило. „Знаем, че все още нищо не е свършило, продължаваме с издирването на други лица, свързани с атентатите", каза Ван Лев и уточни още, че сътрудничеството с френския прокурор Молинс ще продължи и през следващия месец.

От своя страна главният прокурор на Париж заяви, че той и френското правосъдие очакват Салах Абдеслам да даде показания пред властите. По думите му за всички заподозрени и предадени от Белгия на Франция трябва да бъде издадена европейска запоред за арест. „В момента разследваме 244 случая, касаещи тероризъм, съдържащи 772 лица, които се разследват в момента“, разкри Моленс в Брюксел. Той добави също, че сътрудничеството между двете страни дава резултат и ще продължи с пълна сила.

„Френският процесуален кодекс позволява на прокуратурата да избегне разпространението на слухове и да оповести важна информация“, така Франсоа Молинс коментира решението на адвоката на Салах Абдеслам да подаде жалба за разгласяване на получена по време на разпит информация.

„Абдеслам трябва да уточни с адвоката си стратегията на своята защита“, каза Фредерик Ван Лев.

Белгийските власти все още нямат информация къде се е крил Абдеслам от 14 ноември до деня на залавянето му - 18 март.

Според Молинс екстрадирането му във Франция ще отнеме 3 месеца.

На въпрос относно парижкият атентатор Нажим Лаахрауи от белгийски произход, който днес бе идентифициран, и двамата прокурори заявиха, че все още няма информация на местонахождението му.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама