Частни собственици спират строежа на кампуси в „Студентски град“

18:25, 21 мар 16 25 1019 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Частни собственици на имоти в район „Студентски“ спират изграждането на кампуси за студентите. Причината е, че вече 6 години те водят дела срещу Подробния устройствен план (ПУП) на квартала, който е приет през 2010 год.

Тогава, след дълги дебати и десетки обществени обсъждания общината приема плана, с цел спиране на презастрояването на „Студентски град“. В него е предвидено и изграждането на 11 кампуса за студенти на територията на квартала. Собствениците на земите, върху които те трбява да бъдат изградени обаче не са съгласни с новия ПУП.

Към днешна дата разрешение за изграждане вече има за два от тях. Единият е на територията на Университета за национално и световно стопанство, където е построена и сградата на учебното заведение.

Другият е предвиден да бъде изграден на територията на блокове 1-ви, 2-ри, 3-ти и 4-ти. Те са собственост на Технически университет и Минногеоложкия университет, за това и изграждането на кампуса трябва е финансирано именно от тях.

"Общината предоставя плана с предложения за изграждане на алеи и осветление, играждане на огради, гарантиране на сигурност, създаване на паркоместа, спортни площадки. Всичко, което може да обособи един модерен студентски кампус. Разбира въпрос е на финансиране и за това предполагам, че университетите и Министерството на образованието все още нямат решение за изграждането му“, обясни пред София Topnovini.bg столичният кмет Йорданка Фандъкова.

През 2010 година, когато е приет новият устройствен план на района, кмет е бил Димитър Дилчев. Тогава по негова иницатива и по инициатва на студенти живеещи в района започват обсъжданията на нов устройствен план. От тях се ражда и идеята за изграждането на кампуси, които да подсигурят сигурност и удобства на учащите.

През 2015 год. Дилчев беше преизбран, но въпреки 6-годишните усилия, кампус все още няма.

„Това ми е мечтата. Искам да го видя това нещо направено. В крайна сметка това беше и желанието на студентите. Изключителено желание и хъс имаше тогава за промяна на този квартал. За съжаление обаче много от студентите, които тогава ни помагаха отдавна вече не са в „Студентски град“, но този план от 2010 год. остана“, обясни Дилчев.

Той обясни, че се е разбрал с кмета Фандъкова, че там, където види, че се изгражда кампус „поема ангажимент да въстанови страничните улици, тротоари, каквото е нужно и общината може да подобри“.

„Това е основната част на тема сигурност. Кампусът - с достъпа, с урегулирането на паркоместата, с камерите, с охраната. Така, както би трябвало да изглежда един истински „Студентски град“, категроичен е Димитър Дилчев.

Не е ясно обаче кога университетите ще имат достатъчно пари, за да изградят подобен модерен кампус.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама