Барак Обама и Раул Кастро си стиснаха ръцете в Хавана

19:09, 21 мар 16 / Свят 25 266 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Президентът на САЩ Барак Обама се срещна с кубинския си колега Раул Кастро в Двореца на революцията в Хавана.

Това се случи на втория ден от историческото си посещение вКуба, предадоха световните агенции.

Преди началото на срещата двамата държавни лидери се ръкуваха и позираха усмихнати пред камерите на журналистите. Военен оркестър изсвири химна на Куба и химна на САЩ. След това Кастро и Обама приеха парада на кубинска почетна гвардия, преди да продължат разговорите си на закрити врата.

Двамата държавни глав заявиха готовност да загърбят конфликта между двете държави, който датира от времето на Студената война.

САЩ все още не са вдигнали дългогодишното икономическо ембарго срещу Куба, а властите в Хавана са критикувани за ограничаването на основни човешки права. Но въпреки различията, двамата лидери посочиха, че са готови да работят за завършване на процеса по подобряване на отношенията между страните им, предаде АФП.

Държавният секретар Джон Кери и топ съветниците на Обама Сюзън Райс и Бен Роудс са част от делегацията на американския държавен глава, който пристигна късно снощи (българско време) придружаван от съпругата си Мишел и двете им дъщери.

Това е трета среща между двамата лидери от обявяването на сближаването на страните им в края на 2014 г. Раул Кастро и Барак Обама се срещнаха за първи път през декември 2013 година на погребението на Нелсън Мандела в Совето, ЮАР. Втората среща на двамата държавни глави бе в Панама през април 2015 година, определяна като първата реална среща между лидерите на двете държави от повече от 50 години. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама