Да преборим интернет троловете с елфи, предлага журналистът Калин Манолов

19:28, 21 мар 16 25 324 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Държавата би могла с дребни стотинки да подпомогне някоя неправителствена организация, която да организира "армия от елфи", които да се борят срещу интернет троловете. Тя може да покаже къде и какви са най-острите атаки в интернет пространството. Това каза журналистът, водещ на предаването "Видимо и невидимо" и представител на Института за радикален капитализъм "Айн Ранд" Калин Манолов на форума за хибридната война и ролята на службите за сигурност, който се проведе във Военния клуб. Събитието не беше уважено от вицепремиера Румяна Бъчварова и външния министър Даниел Митов, въпреки че бяха включени в програмата му.

Манолов даде пример от прибалтийските страни където има сформирана такава "армия от елфи". Елфите ( митологични същества) са доброволци, хора, които по собствено желание опровергават най-грубите лъжи, най-драстичните манипулации и най-обидните колажи в медиите и социалните мрежи. 

Манолов определи като основен противник в хибридната война Русия и проруските медии, по света и в България. Също така коментира, че в хибридните атаки у нас участва и Българската православна църква в лицето на патриарха и синода. Журналистът изрази мнение, че ако не отвръщаме на хибридните атаки показваме слабост и агресорът усилва натиска си, защото не вижда противодействие.

Журналистът от списание "Клуб Z" и сайта clubz.bg Иван Бедров, също участник в третия панел на форума, заяви, че България се намира под дезинформационна атака. Той даде редица примери със заглавия на новини от български медии, които да докажат тезата му: "Гей браковете стават задължителни в ЕС" ; "Педофилията ще бъде легализирана под натиска на Брюксел" ; "ЕС се разпада, Германия затваря границите си". "С тези заглавия не са атакувани само онлайн потребители в България, но могат да се срещнат подобни и в Словакия, Чехия и балтийските страни", коментира Бедров.

Според него целта на подобни заглавия е да "насаждат страх и да дезинтегрират европейските общества". По думите му не трябва да се опровергава всичко, което се напише, защото нямаме нужния ресурс и няма да постигне ефект, тъй като опровержението не би могло да достигне до всички.

Журналистът на "Клуб Z" заяви още, че проблемът с българските медии, които публикуват дезинформационни новини може да се намали, ако се предприемат "стъпки за изсветляване и подобряване на медийната среда". Той каза, че в програмата на правителството има заложени такива действия, но тези ангажименти са забравени.

Иван Бедров призова да се направи така че Българската телеграфна агенция (БТА) да започне да създава достатъчно качествен продукт, който да могат да използват безплатно всички онлайн медии. По неговите думи така ще се намали и нуждата на слабите финансово медии да използват готова информация предоставена им от онези организиращи дезинформационни атаки. Той напомни, че агенцията се издържа с парите на данъкоплатците и изисква много висок абонамент от медиите, за да им дава информация.

Бедров предложи още България на ниво ЕС да инициира започването на разговори с Фейсбук за намирането на механизъм, който да ограничава разпространението на дезинформация. Причината е, че за множеството новини с невярно съдържание се плаща на социалната мрежа и така се четат от хиляди хора.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама