Евродепутат кани в Брюксел ученик

20:45, 21 мар 16 / Политика 25 373 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев ще осигури награди за победителите в конкурс за есе на Първа езикова гимназия във Варна. По покана на българския евродепутат отличените ученици ще посетят Брюксел, за да се запознаят отблизо с работата в Европейския парламент.

Темата, по която ще пишат учениците, е „Европа – граници и мостове”. Тя бе официално обявена днес, когато Емил Радев за втори път откликна на поканата да се срещне с възпитаниците на училището и да отговори на техните въпроси относно дневния ред на европейските институции.

„Радвам се, че отново имам възможност да разговарям за предизвикателствата пред ЕС с ученици на Първа езикова гимназия. Като възпитаник на училището се гордея, че то развива всестранните интереси на интелигентните млади хора. С годините гимназията се утвърди като ковачница на кадри”, подчерта Радев и поздрави директора Веселин Василев за успехите, изградили авторитета на училището и на варненското образование.

Учениците проявиха огромен интерес към мащабите на бежанската криза и мерките, с които Европа отвръща на миграционния натиск.

„Прогнозите сочат, че Сирия ще бъде източник на хора, които се стремят да стигнат до Европа, поне до 2040 г. Причината е, че за възстановяването на страната ще е необходимо повече от едно поколение”, коментира Емил Радев. Той разясни значението на споразумението, което Европа постигна с Турция, за да се спре потокът от мигранти от Турция в ЕС. „Нито една държава не може да се справи сама”, подчерта евродепутатът и увери, че мерките за сигурност изискват непрекъснат обмен на адекватна информация между службите. В рамките на дискусията бе обсъден и рискът Балканите да бъдат превърнати в буферна зона между Шенген и транзитни държави като Турция. „Отдавна сме покрили всички критерии за приемането ни в Шенгенското пространство и е време то да стане факт”, заяви Емил Радев. Той изтъкна единната позиция, която българските евродепутати заемат по този въпрос, както и за отпадането на дискриминационния мониторинг, наложен на страната ни.

Учениците поставиха редица въпроси, свързани с позицията на ЕС относно свободата на медиите в Турция, икономическия ефект от евентуално излизане на Великобритания от Общността, както и перспективите за въвеждане на еврото у нас. В хода на дискусията относно имиджа на България в Европа Емил Радев разказа за организираната в Европейския парламент в Брюксел изложба, на която бяха представени експонати от Варненското златно съкровище – събитие, събрало на едно място елита на Европа. Българският евродепутат сподели с учениците и плановете си да организира мащабна инициатива с участието на представители на библиотеките у нас, чрез която да популяризира книжовното наследство на България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама