Министър Василева: Санитарната зона на яз. „Тича” е задължение на ВиК дружеството

07:05, 22 мар 16 25 382 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съгласно Закона за водите ВиК-операторите са длъжни да предприемат всички необходими мерки, за да осигурят безопасна и чиста питейна вода на потребителите. Това е отговорът, който министърът на екологията Ивелина Василева е дала на въпрос за изграждането на санитарно-охранителна зона, който й е задал народният представител от Шумен Иван Иванов.

Министър Василева е посочила, че съгласно Наредбата за санитарно-охранителните зони ВиК дружеството е компетентният орган по експлоатация на санитарно-охранителната зона, включително изграждането и поддържането на маркировката, благоустрояването, озеленяването, оздравяването, укрепването и други с цел предпазване на водата от замърсяване, както и охрана на санитарно-охранителната зона и провеждане на необходимия мониторинг.

Иван Иванов е отправил и питане и относно източника на финансови средства за реализиране на проекта.

В отговор Ивелина Василева е посочила, че извършените разходи от страна на операторите подлежат на възстановяване по реда на Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги и подзаконовата нормативна уредба. Тя уточнила, че ВиК-дружеството може да включи разходите в бизнес плана си. Също така и да бъдат възстановени така наречени „признати разходи” от Комисията по енергийно и водно регулиране.

Освен санитарната зона, според Василева, е необходимо и изграждане на пречиствателно съоръжение за питейни води.

Екоминистърът е посочила, че министерството има механизъм за финансиране, като за целта ще се ползват и средства по Оперативна програма „Околна среда”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама