133 проби за качеството на водата в област Разград са изследвани през 2015 година

07:18, 22 мар 16 25 286 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За оценка на качеството на питейната вода от централно водоснабдените населени места в област Разград през 2015 г. са изследвани 133 проби води. От тях 110 отговарят на нормативните изисквания, което е 83% стандартност, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Данните са изнесени във връзка със Световния ден на водата, който се отбелязва днес.

Качеството на питейната вода в Разградска област се контролира от Регионалната здравна инспекция. Данните от проведения мониторинг през миналата година сочат, че  в областта няма населени места на режимно водоснабдяване. Централното водоснабдяване на 103 населени места в региона се осъществява от 111 подземни водоизточника. Обособени са 48 зони на водоснабдяване.

Пробонабирането за контрола на питейно - битовите води в населените места се извършва от 208 пункта по предварително изготвени и съгласувани графици.

През изтеклата година по показателите на периодичния мониторинг в региона са изследвани 39 проби води, от които 35 отговарят на нормативните изисквания, което е 90 % стандартност. От тях микробиологичните изследвания са 464, като 454 отговарят на нормативните изисквания или 98 % стандартност

От нестандартните микробиологични изследвания от общо 10 проби, по показател коли форми са шест изследвания, по ешерихия коли – четири. Няма случаи с доказана причинна връзка между инфекциозните заболявания и влошени качества на питейна вода, отбелязват от здравното ведомство.

Причините за нестандартност по микробиологични показатели са неизвършване на хлориране или некачествено такова, за което на ВиК дружествата са съставени актове за установени административни нарушения.

През отчетния период са извършени 3 170 химични изследвания, от които 3 133 отговарят на нормативните изисквания или 99% стандартност. Нестандартността по химични показатели е основно от проби със завишено съдържание на нитрати.

Характерно за завишаването стойностите на нитратите в населените места на областта е варирането им в широки граници през различни периоди от годината в зависимост от наторяването на земеделските земи.

Данните показват, че в област Разград се запазва тенденцията на нисък процент нестандартност на питейните води по отношение на химични показатели. Това се дължи основно на добрите качества на подземните води в областта, посочват от Регионалната здравна инспекция. 

Като основни проблеми, очертани при анализите се дефинират липсата на ефективен контрол върху наторяването на санитарно - охранителните зони и нередовното и некачествено обеззаразяване на питейната вода.

На контролираните 16 местни водоизточника са извършени общо 1 014 изследвания – 858 по химични и 156 по микробиологични показатели. Местните чешми, чиито води не отговарят на изискванията на Наредбата са с предписания още от преди години за обозначаване от съответните собственици като негодни за пиене. Обозначаването се контролира постоянно, допълват от здравната инспекция в Разград.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама