Театралната студия към шуменския театър с премиера на спектакъла “Тримата братя и златната дюля”

09:23, 22 мар 16 / Култура 25 968 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Театралната студия при Драматично-куклен театър „Васил Друмев” Шумен и Сдружение „НОВА БЪЛГАРСКА ДРАМА” ще представи за първи път на сцена спектакъла „Тримата братя и златната дюля” по текст на Кольо Карагеоргиев.

Спектакълът ще се играе на 23 март от 18.00 ч. в камерна зала на театъра.

Режисьор на представлението е актрисата Цветана Стоянова, а сценографията и костюмите са дело на Диляна Асенова. Художествен ръководител на Студията е доайена на шуменския театър Стефан Сотиров. Музикалното оформление е на Димитър Димитров. Участват студийците: Айсун Иляз, Вартан Алексанян, Даниел Алексанян, Дима Димчева, Илияз Иляз, Мелиса Атанасова, Синем Нурханова и Христо Дряновски.

Това е първа сценична реализация на пиесата „Тримата братя и златната дюля” от Кольо  Карагеоргиев.

Водещото, което вдъхновява режисьора на „Тримата братя и златната дюля” – Цветана Стоянова, е как да подскаже на младежта, че е нужно от най-ранна възраст децата да влизат в културните институти. Започвайки от детската градина - това е основата,  която формира нагласата на детето по-късно да посети балет, опера, театър, концерт, изложба.

„Какво ли да пожелаем на младежта, тя си има всичко – младостта. Остава да я осъзнае, анализира, организира, балансира, планира, катализира и като остарее с нея да парадира и младите пак да не разбира.” В този смисъл аз се радвам, че съм успяла да организирам тези млади хора (4 момичета и 4 момчета), които обичат театъра, да ги накарам да се влюбят в а, б –то на това изкуство, да раздават своя потенциал, свойто можене в посока да изградят този спектакъл, който е и за малки и за големи. Приказката е театрална закачка с познати герои от класическата приказка „Тримата братя и златната ябълка”, но преплетена с нови герои, нови ситуации в една шаржова театрална игра. Изключително съм благодарна на Диляна Асенова – художник – сценограф, с която създадохме визията на спектакъла. С мъжко професионално рамо ни подкрепи и художественият ръководител на театралната студия актьорът Стефан Сотиров. Участниците в този спектакъл и нашата радост са: Айсун Иляз, Вартан Алексанян, Даниел Алексанян, Дима Димчева, Илияз Иляз, Мелиса Атанасова, Синем Нурханова и Христо Дряновски. Те са ученици от различни училища: ГПЧЕ „Никола Й. Вапцаров”, ПМГ „Нанчо Попович”, СОУ „Сава Доброплодни” и ПГСАГ гр. Шумен. Изключително сме доволни от Димитър Димитров за музикалното оформление, което направи към спектакъла.

Всичките ни усилия бяха отправени към това, младите хора, да бъдат приобщени със средствата на всички изкуства, да влязат в театралните салони и обикнат театъра”, споделя режисьорът Цветана Стоянова.

Разкрита е предварителна продажба на билети на касата на театъра. Цена на билетите: 3.00 лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама