Кървави атаки в Брюксел, жертви и ранени (обновена)

09:37, 22 мар 16 / Свят 25 272 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пет мощни експлозии разтръсиха тази сутрин около 8 часа белгийската столица Брюксел.

Два мощни взрива са чути около 8 ч. местно време на летище "Завентем" край Брюксел, предаде сайтът „Дерниер йор“. Експлозиите са чути в една от залите за заминаваши. Според очевидец мъж е изкрещял нещо на арабски, а след това са избухнали взривовете.

„Имаше експлозии в летището. План за спешна евакуация беше незабавно задействан“, каза пред телевизия RTL Руди Верворт, областен управител на Брюксел.

„В паниката всички напуснаха летището. Голяма част от хората оставиха багажа си“, разказа очевидец.

Минути по-късно в три станции на метрото в Брюксел са избухнали експлозии, където също има жертви и ранени.

15:10 ч. Свободният университет в Брюксел е евакуирал кампуса си. 

15:00 ч. Разследващите са открили в летището невзривена жилетка с експлозиви. Полицията потвърди информацията за намерен автомат Калашников. 

14:45 ч. Нови данни за броя на жертвите и ранените според министерствата на здравето и правосъдието: 14 загинали и 96 ранени е равносметката за летище „Завентем“. Жервите на експлозията на метростанция са 20, а пострадалите са 55 души.  

14:35 ч. В затвора където се намира Салах Абдеслам е получен сигнал за бомба, съобщи телевизия RTL. По данни на медията заради заплахата живущите в района са евакуирани. 

14:30 ч. Полицията в Брюксел е арестувала двама мъже в района на железопътната гара Норд, съобщават местни медии. Вероятно задържаните са двамата братя Довбаш. Информацията не е потвърдена.

14:20 ч. Терористичната организация "Ислямска държава" пое отговорност за терора в Брюксел.

14:10 ч. В летище "Звантем" са намерени оръжия, сред автомат Калашников. Информацията не е потвърдена от властите.

14:00 ч. Руското КГБ е съобщило, че има информация за двама братя – Алкесей и Иван Довбаш, заподозрени за нападенията в летището. Заедно с техен съучатник Марад Юнусов са влезли в Белгия в края на февруари.  

13:50 ч. Министър на външните работи Словения съобщи, че в Брюксел е бил ранен словенският дипломат Карп Ержавек.  

13:45 ч. Белгийското кралстко семейство осъди строго атентата. “Натъжени сме от тези омразни атаки срещу Брюксел и белгиския народ. Нашите мисли са с жертвите и семействата на загиналите”, написаха в специално изявление крал Филип и крализа Матилда. Междувременно стана ясно, че кралския дворец е евакуиран. 

13:35ч. Белгийският премиер Шарл Мишел обяви, че е имало общо три взрива - два на летището "Завентем", един на метростанция "Маелбек". 

13:30 ч. Според последните данни обявени от белгийското министерство на правосъдието жервите от летището са 11, а пострадалите са 81 души. 

13:25 ч. "Изразявам солидарност към целия белгийски народ. С атаките в Брюксел беше ударена цяла Европа. Трябва добре да осъзнаем мащабите на тези нападения", заяви френският президент Франсоа Оланд. 

13:20 ч. "Атаките в Брюксел носят почерка на „Ислямска държава“. Очаквах нещо да се случи, но не и в такива мащаби. Нападенията са били много добре координирани“, заяви експерта по тероризъм Питер Ван Остейн.

Според него инцидентите в метрото и летището са отговор на антитерористичната операция, проведена миналата седмица в брюкселския квартал „Форе“. 

13:12 ч. Общият брой на жертвите до момента е 28 души. 

13:10 ч. Знамената на Европейския съюз пред Европейската комисия са свалени наполовина в знак на траур. 

13:05 ч. 15 са жертвите на взривовете на метростанция Маелбек, съобщава Би Би Си. Ранените са най-малко 55 души, като 10 от тях са в тежко състояние.

13:00 ч. На извънредна пресконференция белгийският министър-председател Шарл Мишел заяви, че атаките са извършени от атентатор самоубиец.

12:55 ч. Белгия затвори границите си. В Париж са увеличени мерките за сигурност в градския транспорт. Тази вечер символът на френската столица Айфеловата кула ще бъде осветен в цветовете на белгийското знаме в знак на съпричастност.

12:50 ч. Заради заплаха от терористичен акт е била евакуирана централната гара в град Антверпе. 

12:45 ч. Затворени са всички дески градини и училища в Брюксел до следващо нареждане.

12:30 ч. Според белгийската пожарна служба жертвите са най-малко 21. По последни данни жертвите в метростанцията "Маелбек" са между 11-15 души.

12:10 ч. Фейсбук пусна опция, която позволява хората да обозначат, че са в безопасност, както и да намерят свои приятели, намиращи се в зоната на взривовете.  

12:15 ч. Главният прокурор на Белгия Фредерик Ван Лев обяви, че става въпрос за терористичен атентат. 

12:06 ч. Руският президент Владимир Путин осъди атентатите в Брюксел, като ги нарече "варварски деяния", съобщи руската информационна агенция Интерфакс, позовавайки се на неговия прессекретар Дмитрий Песков.

"Президентът решително осъжда тези варварски действия и изразява своит искрени съболезнованията на гражданите на Белгия, както и заявява абсолютната си солидарност с белгийците в тези трудни часове," каза още Песков.

11:37 ч. Президентът на Европейския парламент Мартин Шулц в Twitter: "Моите мисли са с #Брюксел и хората, които живеят там. Стойте на сигурно място и следвайте инструкциите на властите

11:36 ч. Противно на твърденията в някои медии, че е започнала евакуация на европейските институции и сградите на правителството, източници на Topnovini.bg, които в момента са в Брюксел, властите там са наредили: "Няма градски транспорт! Останете там, където сте!"

11:35 ч. Потребители на социалните мрежи съобщават, че са спрени мобилните връзки в Брюксел, засега може да се ползва само интернет.

11:20 ч. Летищата в Лондон и Париж засилват мерките за сигурност, Франкфурт поема полетите от Брюксел

11:08 ч. Създаден е кризисен център. ЖП гарите в Брюксел са затворени от съображения за сигурност.

11:03 ч. Според белгийските власти броят на жертвите може да се увеличи в следващите часове.

11:00 ч. Би Би Си съобщава, че към момента жертвите са 13, а ранените са 35 души.

10:40 ч. Нивото на тревога в цялата страна е повишено до най-висока степен - 4.

10:30 ч. „Започна разследване за нападението над летището“, казаха белгийският премиер Шарл Мишел и министърът на вътрешните работи Жан Жамбон.

"Следим ситуацията минута по минута. Най-важният приоритет са жертвите и хората в летището", добави министър-председателят.

10:25 ч. Намерена е трета бомба на летището, която не е била взривена.

10:20 ч. До момента няма информация за пострадали българи при взривовете в Брюксел и сме в постоянна връзка с посолството в Белгия, съобщиха от Министерството на външните работи.

10:10ч. Повишено е нивото за сигурност във всички летища в района, съобщи Бен Вейтс, фламандски министър, отговарящ за летищата.

10:05 ч. Властите разпространиха съобщение, в което призовават хората да не пътуват в посока летище "Завентем"

9:58 ч. Снимките, разпространени от свидетели, показват напълно разрушената предна част на аеропорта. Сринал се е покривът на залата за заминаващи, където е избухнал единия взрив. Очевидци съобщават за ужасяващи гледки - части от тела навсякъде по пода.

9:53 ч. Всички полети са отменени. Летището е затворено, а всички входове към него са блокирани. Единствено силите за сигурност имат достъп.

9:50 ч. „Според снимките, разпространени в социалните мрежи, експлозията е била многo силна. Най-вероятно взривните устроства са били изключително мощни, за да разрушат прозорците. За момента мога да кажа само това“, заяви експертът по тероризъм Клод Монике.

9:40ч. Равносметката на полицията до момента - 11 жертви и 25 ранени.

8:11 ч. Експлозии и в три станции на метрото в Брюксел, има загинали и ранени 

8:00 ч. Два мощни взрива на летище "Звентем" в Брюксел, 13 загинали и над 35 ранени

Очаквайте подробности!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама