Сбирка от кристали и скъпоценни камъни показват в градския музей в Шумен

11:31, 22 мар 16 / Култура 25 1645 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сбирка от кристали и скъпоценни камъни ще бъде открита утре в 17.30 часа в историческия музей в Шумен. Това съобщиха от културния институт в града.

Изложбата под надслов “Съкровищата на Земята” е гостуваща, а експонатите са от фонда на Национален музей „Земята и хората” в София. В музея се съхранява най-голямата в страната колекция от минерални образци, скъпоценни и декоративни камъни от цял свят. Най-атрактивна е уникалната сбирка от 115 гигантски кристали от Бразилия (една от двете съхранени в света), дарени от Илия Делев, родом от с. Ивански, Шуменско.

Гостуващата в шуменския музей експозиция е съставена от над 160  минерални образци, част от които за първи път напускат фондовете и експозициите на музея “Земята и хората”. В изложбата посетителите могат да видят скъпоценни и декоративни камъни – природни и обработени образци от диамант, изумруд, гранат, рубин, топаз, аквамарин, цитрин, опушен кварц, аметист, турмалин, нефрит, родонит, тюркоаз, тигрово око, ахат и др. Това са т.нар. “аристократи” на минералното царство, ценени от хората още от дълбока древност и използвани за изработката на накити, талисмани, различни изделия за бита или като лечебно средство.

В експозицията са включени три кристални индивида от кварц от Бразилия – уникални с големината и формата на кристалите си минерални образци, които са се образували в течение на милиони години в огромни кухини в земните недра. Представляват геоди с контрастно изразен рисунък, изразяващ се в редуване на зони от различно оцветен халцедон (светло сив, сив, бял, кафяв, червен, черен), безцветен кварц и редкия минерал моганит.

Сред акцентите са находки от знаменити находища от цял свят – изумруд от Замбия и Мозамбик, аквамарин от Пакистан, Зимбабве, Мозамбик и Замбия, морганит и гошенит от Бразилия, топаз от Украйна, Русия и Бразилия, чароит от Русия. Ще бъдат експонирани и уникални ахати, които са намерени на Шуменското плато.

Част от изложените материали Национален музей „Земята и хората” дарява на РИМ – Шумен – минерали и кристали, характеризиращи минералното разнообразие на България – кристални друзи от сфалерит, галенит, кварц, пирит, калцит от Маданските оловно – цинкови находища, гипс – монокристали и срастъци от Раднево, арагонит – натечни агрегати от с. Брусевци, родохрозит от находище Давидково, хематит – стъклена глава и др.

Експозицията ще остане в Мраморното фоайе на Регионален исторически музей в Шумен до 15 май. До средата на месец май в зала „Съкровищница” ще бъде експонирана и колекцията „Богатствата на тракийската аристокрация”, а гостуващите „Реликви от Априлското въстание” – до 10 април.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама