Ученическите театрални празници събират в Шумен 25 колектива

11:33, 22 мар 16 / Култура 25 298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
25 театрални  формации на млади артисти са подали заявка за участие в ХІІ национални ученически театрални празници /НУТП/ “Тодор Колев”, който ще се проведат в Шумен от 31 март до 1 април.

На трите сцени на Драматична-кукления театър “Васил Друмев” ще изявят състави от 8 области  - София, Варна - 5 състава, Бургас, Габрово, Кърджали, Горна  Оряховица, Кубрат, Провадия - 3, Каспичан, Поморие, Севлиево и Шумен – 8 състава с над 400 участници.

Дванадесетите национални ученически театрални празници в Шумен тази година са посветени на 160 години от първото българско театрално представление.  НУТП “Тодор Колев” нямат конкурсен характер. Те са част от изявите, включени в Националния календар на Министерството на образованието и науката за извънучилищни дейности.

Откриването на НУТП Т. Колев” ще бъде на 31 март от 11.00 часа. Преди това участниците в театралните празници ще направят дефиле. Два лъча от ученици ще се срещнат пред шуменския театър, като преди това единият от тях ще тръгне от люлката на българския театър Народно читалище „Д. Войников-1856”, а вторият от паметника на Тодор Колев в Градската градина. Театралният огън ще бъде  пренесен от читалището до театъра и запален от кмета на община Шумен по време на тържественото откриване на празниците.

Компетентно  жури ще проследи всички 27 постановки и ще ги коментира по време на творческата среща. Журито тази година е в състав: Кремена Бабачева – театровед, Илия Раев-директор на шуменския театър и Дияна Христова – театрален драматург.                                                                                                                                                   Празниците ще бъдат съпроводени с творчески срещи, разговори, дискотека на 31 март в Танцувалната зала на Младежкия дом за учениците и творческа среща на ръководителите същата вечер. На 1 април в заседателната зала на театъра ще се проведе и разговор на тема: „Значението на театъра за личностното развитие на младото поколение”. 

Началото на ученическите театрални празници е през 1995 година в Шумен. Министерството на образованието и науката, Община Шумен, ЦРД /сега ОДК/ организират от 5 до 7 април Първата детска театрална феерия. Над 500 деца от 33 детски формации от 19 града играят на сцените на Драматичен театър „Васил Друмев”, Младежки дом, НЧ „Д. Войников”.

По време на  - VІІ НУТП – 3 – 5 април 2006 г., когато  участват 500 деца от 38 театрални трупи от цялата страна, празниците станаха ученически.

През 2014 година единадесетите национални ученически театрални празници бяха посветени на 75 години от рождението на видния актьор и почетен гражданин на Шумен – Тодор Колев. За първи път през 2014 година те са наречени на великия български актьор Тодор Колев, с уведомяване на Съюза на артистите в България и на дъщерята на Тодор Колев.

Домакините на театралните празници – Община Шумен и Обединен детски комплекс – Шумен обещават на зрителите прекрасна палитра от автори и заглавия. Входът е свободен за всички деца, ученици и родители.

Програма за  трите сцени на театъра е  изготвена,  така че да позволява на публиката да се придвижва от едната на втората и на третата и да не пропуска нито една постановка.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама