ОИЦ - Русе поставя акцент върху подкрепата за бизнеса през настоящия програмен период

12:16, 22 мар 16 25 294 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес, в Заседателна зала на Общината се проведе встъпителна пресконференция по проект „Ефективно функциониране на Областен информационен център – Русе“, финансиран от Оперативна програма „Добро управление“ чрез Европейския социален фонд на Европейския съюз. Безвъзмездното финансиране е 100%, в рамките на 496 583,90 лв. Проектът ще продължи 37 месеца - до 31.12.2018 г. и е насочен към осигуряване функционирането на Oбластен информационен център Русе.

На пресконференцията присъстваха д-р Страхил Карапчански – зам.-кмет „Европейско развитие“ в Община Русе, ръководителят на проекта и секретар на Община Русе Димитър Генков, ръководителят на ОИЦ Камелия Златанова, както и екипът на проекта. Д-р Карапчански съобщи, че Община Русе вече е подписала договора за безвъзмездна финансова помощ, обезпечаващ съществуването на проекта до края на 2018-а година. Той благодари на Златанова и нейния екип за активната работа през последните години, с която ОИЦ – Русе е доказал, че е в помощ на потенциалните бенефициенти.

„През новия програмен период 2014-2020 г, ОИЦ-Русе ще предоставя информация относно Програма за морско дело и рибарство и Програма за развитие на селските райони. Това ще е от изключително значение не само за град Русе, но и за малките населени места от областта, в които екипът вече е разпознаваем“, заяви д-р Карапчански. До края на 2018-а година са предвидени 6 мащабни инициативи, 108 информационни събития с потенциални бенефициенти, 18 събития с медии, както и 3 общи инициативи на Мрежата.

На отделна пресконференция в самия Информационен център, Камелия Златанова коментира, че основна цел на информационните кампании ще бъдат подпомагане на бизнеса, и особено неговата устойчивост в бъдеще. Ще бъдат организирани и дни на отворените врати с бизнеса, на които ще бъдат разяснени основни акценти в европейските програми. Националната информационна кампания ще носи името "Успешни заедно", и ще е насочена приоритетно към бизнеса и цели да го запознае с възможностите, които европейските фондове му предоставят  за развитие и инвестиции. 

Допълнителна целева група са младежи, студенти, безработни, широка общественост, които по време на кампанията също ще бъдат информирани за процедури, които осигуряват заетост, стажове, обучение, повишаване на професионалната квалификация, развитие на ключови компетентности, както и за възможностите да стартират самостоятелен бизнес.

„Акцент на кампанията „Успешни ЗАЕДНО“ ще бъдат стратегическите послания на вицепремиера Томислав Дончев, в които се казва, че бизнесът трябва максимално да се възползва през този програмен период от различните възможности за европейско финансиране и да се научи да използва финансови инструменти, които в бъдеще ще изместят безвъзмездната финансова помощ“, подчерта Камелия Златанова. „Време е да се разделим с мисленето, че просто трябва да усвоим едни пари, нужни са смислени инвестиции, които да дърпат икономиката напред и да носят добавена стойност“, допълни още управителят на ОИЦ-Русе. 

Основната цел на Областния информационен център е да повиши информираността на гражданите относно възможностите за финансиране, които Европейският съюз предоставя през програмен период 2014-2020 г. Проектът се явява надграждащ на проект „Областен информационен център-Русе“, изпълняван по ОП „Техническа помощ“, финансиран от Европейският фонд за регионално развитие. Като част от Националната мрежа от 28 областни информационни центрове в България, ОИЦ-Русе ще продължи целенасочено своята работа в посока повишаване информираността на заинтересованите лица относно възможностите за кандидатстване по актуални схеми и програми. Всеки гражданин, организация и/или потенциален бенефициент има възможност да получи подробна и достоверна информация на място в офиса на ОИЦ-Русе в сграда Доходно здание, пл.“Свобода“ 4 и на електронната страница на Единния информационен портал на ЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама