Службите може да подслушват и жертви на престъпление

12:28, 22 мар 16 25 391 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Специалните служби да подслушват и жертвите на престъпления, предвижда поправка в закона. Органите на реда да могат да искат достъп до телефонните разговори, есемесите и данните от интернет трафика на хора, за които има обосновано предположение, че са станали или могат да станат жертва на тежко престъпление, предлага правителството. Това става ясно от проект за промяна на Закона за електронните съобщения, публикуван за обществено обсъждане.

Причината за промените е МВР и службите да използват получените данни за издирване на хора, които са били отвлечени се казва в законопроекта. В мотивите към проекта се твърди, че настоящият закон пречи на издирвателните дейности, защото с решение на Конституционния съд от 2015 г. са отменени част от текствете му.

Според мотивите справките от телекомуникационните оператори ще могат да помогнат на разследващите органи кои са последните хора, с които е разговарял изчезналият, както и да се установи времето и мястото на изчезването.

През 2010 г. при приемане на промените за това какви данни да се предоставят от операторите на службите предизвикаха протести на граждани. Техните опасения бяха, че така ще се позволи повсеместно подслушване и проследяване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама