Строят музей край Пловдив на мястото на най-голямата могила в България

13:05, 22 мар 16 25 413 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Музей на открито Малтепе" ще бъде изграден на 15 километра от Пловдив. Той ще бъде разположен в близост до най-голямата могила на територията на България, която се намира в село Маноле, Община Марица. Музеят ще се изгражда със средства на т.н. Норвежка програма, проектът е на стойност около 1,6 млн.лв. Срокът за изпълнение е 18 месеца, което означава, че в началото на март 2017 година обектът трябва да отвори врати.

"Могилата и за нас ще бъде предизвикателство.Тя е с диаметър 100 метра и е висока 26 метра.  Досега не е проучвана, въпреки че има следи от иманярски изкопи. Представлява част от голям тракийски могилен некропол, свързан с историята на Филипопол в периода  I в. пр. Хр.- III в. сл. Хр.", каза директорът на Регионалния археологически музей в Пловдив Костадин Кисьов.  

Според него има голяма вероятност да се намерят останките на тракийски владетел, защото те са погребвани в цялата зона, а не в главното селище.  "Ще бъде извършено и допълнително геофизично проучване около самата могила. По същия период  са погребвани и колесниците заедно с мъртвите. Трябва да се разкопае цялата, за да се проучи могилата. Ще отнеме 3-4 години, това са повече от 60 кубика пръст. Като размери тя е два пъти по-голяма от гробницата на Тютюнева могила в Старосел", допълни още Кисьов.

Той заяви, че малка могила в близост до голямата, е проучена частично през 2000 година. Намерени са изгорени 7 индивида и се предполага, че други, които също са изгорени, са погребани в голямата.

"Идеята  да се направи музей на открито, което означава, че гробница ще се експонира на място.  Предстои решение дали ще се върне могилния насип или това, което се открие ще бъде експонирано в посетителския център. Той ще има образователна цел, ще се подготвят  ученици и студенти , ще се демонстрират и занаяти по стари технологии", поясни Кисьов.

Обявена е обществена поръчка за изграждането на музея, съобщи кметът на Община Марица Димитър Иванов. "Вече тече процедурата по подаване на документи за участие в поръчката. Тя включва проектиране и изграждане на археологическия комплекс. Освен информационен център и места за открито експониране ще има още голям парк, площадка за депонира не пръст и паркинг за автобуси и автомобили", уточни Иванов.

Димитър Иванов, който е роден в село Маноле разказа за легенди, които се предават от години от местното население. Една от тях  е, че преди време могилата е била ударена от самолет и затова върхът й го няма. Според друга в близката дъбова гора често са намирани медни монети от римско време.

"Възможно е. В този период тук са живели одрисите", съгласи се Кисьов. "Това е началото на голям некропол,което означава гробище. Стига до село Белозем и в този район има над 50 могили", разказа още директорът на Регионалния археологически музей в Пловдив.

Със същинските разкопки ще бъдат ангажирани около 100 души.  Според Костадин Кисьов работата ще започне в началото на месец май тази година.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама