Поискаха оставката на председателя на спортната комисия към Обс-Бургас

13:16, 22 мар 16 / Спорт 25 328 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бургаски клубове от т.нар. индивидуални спортове поискаха оставката на председателя на Комисията по спорт към Общинския съвет в Бургас Калчо Белов. Поводът е приетата от местния парламент Наредба за финансово подпомагане на спортните клубове. Припомняме, че според нея колективните спортове ще получават 70 % от субсидиите, а индивидуалните – 30 %.

Представителите на около 50 спортни клуба внесоха искането си с петиция в деловодството на Община Бургас. Чрез документа се настоява кметът Димитър Николов да се ангажира лично в разрешаването на проблема, породен от приетата Наредба, която според жалбоподателите е довела до множество неуредици и е създала сериозни проблеми на бургаската спортна общественост.

От спортните клубове искат от кмета да внесе лично в най-кратък срок проект за изменение на Наредбата за финансово подпомагане на спортните клубове. Настоява се тя да влезе в сила от 1 януари 2017 г., а финансирането за 2016 г. да бъде осъществено по досегашния ред. Обратното действие вече е създало хаос в правоприлагането и е нарушило подготовката на бургаските състезатели.

Според клубовете Наредбата създава недопустима дискриминация, защото предвижда предпоставен размер на финансиране в полза на определени клубове, без оглед на това доколко успешни са те в спортното си представяне. Съотношението 70:30 от общинските средства за подпомагане на спорта да отиват в полза на определени клубове е прието без да е налице уредба, регламентираща кои спортове са колективни и кои индивидуални. Това създавало възможност за субективизъм и нерегламентиран лобизъм при определяне на това кои клубове ще се възползват от щедро финансиране и кои не.

Създавало се небалансирано въздействие на спорта върху населението, като се предпоставя изборът на вида на практикувания спорт не въз основа на това кой клуб е успешен, а кой какво финансиране има.

Подписалите петицията определят приетата разпоредба като обида за бургаския спорт и за десетките спортисти и треньори, донесли спортна слава на Бургас. Милен Господинов от клуба по ловна стрелба „Пиргос“ дори определи Наредбата като „нормативен Франкенщайн“ и поиска тя да бъде незабавно отменена.

Гневът на жалбоподателите е насочен конкретно към председателя на спортната комисия Калчо Белов, който е общински съветник от ГЕРБ. Те го обвиняват в некомпетентност и странна упоритост при отстояване на лоши текстове в Наредбата.

„Този общински съветник си позволи да обвинява бургаските спортни клубове, че искали да се докопат до общинско финансиране. Не беше ли добрата политика по отношение на спорта в Община Бургас тази, която доведе до построяване на зали, басейни, писти и други спортни съоръжения? Именно тази спортна инфраструктура доведе до разцвет на спортните клубове в Бургас, а не желанието им да се „докопат“ до общинските средства“, пишат в петицията недоволстващите. Те смятат, че има кръгове в Общината, които желаят тези постижения да се зачеркнат и да се тръгне по друг път.

Подписалите документа искат от Димитър Николов в качеството му на политически лидер да отстрани Калчо Белов при обсъждане и изработване на нова, преработена Наредба за финансово подпомагане на спортните клубове. Те настояват за оставката на Белов, като на негово място като председател на Комисията да бъде избран човек, който е наясно с проблематиката и работи в диалог със спортната общественост.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама