Божидар Лукарски: Немските инвестиции в България са нараснали с 11 на сто

13:20, 22 мар 16 25 323 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Немските инвестиции в България са нараснали с близо 11 процента за периода януари-септември 2015-а в сравнение със същия период на предходната година. Това заяви днес министърът на икономиката Божидар Лукарски, който присъства на първата копка на голям завод край Пловдив.

Както Пловдив Topnovini.bg писа, световният лидер в сферата на осветлението OSRAM вдига производствена база на площ 16 хил. кв. м, която ще осигури 900 работни места за хората от региона.

"През януари тази година има известен спад на чуждите инвестиции, но в крайна сметка инвестиционният процес не се планира месец за месец. Това, което обещах в началото на мандата, е, че ще има ръст на инвестициите и особено на немските инвестиции. Ето че гигант в производството на осветителни тела като OSRAM избра България и именно този регион, което е добър сигнал", каза още Лукарски.

Според министъра покрай новото производство ще се създадат и други, съпътстващи го, а това ще доведе до откриването на нови работни места не само в региона. Той поясни, че световният гигант, който започна изграждането на свой завод край Пловдив, използва насърчителни мерки по Закона за насърчаване на инвестициите, което не е свързано с еврофинансирането.

"Еврофинансирането е нещо, което така или иначе с течение на годините ще отпадне със способите, познати ни досега, а именно безвъзмездните грантови схеми, и все повече ще се насочва към финансовия инженеринг и към по-лесното, достъпно и бързо финансиране. Това е бъдещето на евросредствата и това трябва да се отчете и от българския бизнес и от нашата икономика", подчерта Лукарски.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама