Две публикации на "Труд" срещу ВКС са нарушили етичния кодекс

13:31, 22 мар 16 25 332 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Етичният кодекс на българските медии е бил нарушен по четири направления от в. "Труд" с две публикации, свързани с работата на Върховния касационен съд (ВКС) и с едно от последните тълкувателни решения на Наказателната колегия. Това става ясно от решение на Комисията по журналистическа етика след подадена жалба от Съюза на съдиите.

Двете статии, за които става дума са публикувани през януари със заглавия - "С тълкувателно решение на ВКС: Лозан Панов подари амнистия за престъпниците" и "Българският съд е похитен от олигархията и започна да ѝ служи". Статиите са подписани от Калоян Стоев, за когото се казва, че "под името Калоян Стоев "Труд" отпечатва статии на своя екип за системни анализи и политическа семиотика. Отговорността за публикациите е на редакцията на вестника".

Според комисията вестникът е нарушил нормите на етичния кодекс, в които се казва, че журналистите ще предоставят точна и проверена информация и няма преднамерено да скриват или изопачават факти. Следващото нарушение е за спазването на презумпцията за невинност и не квалифицирането на някого като “престъпник” преди издадена присъда.

Вестникът също така е нарушил и точка 1.1.4 от етичния кодекс на журналистите, в която се казва, че ясно трябва да се разграничават фактите от коментарите и предположенията. Той не е изпълнил правилото да се представят разнообразни мнения и гледни точки в публикациите, след като не е поискал мнението на съдиите по съответните случаи.

"В двете оспорени публикации се правят тенденциозни внушения чрез подбора и интерпретациите на факти по повод дейността на председателя на ВКС, на Общото събрание на Наказателната колегия на ВКС, на представителите на съдийското съсловие и на отделни съдии. Превратно са представени събития, негативното значение на някои от които е неоправдано преувеличено, а други са обяснени подвеждащо", пише в решението на комисията.

Мотивът визира това, че според единия от материалите "основната "заслуга" на осигуряващото амнистия за престъпниците тълкувателно решение е лично на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов". Комисията напомня, че шефът на ВКС не може да амнистира, а това става само чрез закон т.е. може да го направи само парламентът. В решението й тя оборва множество от фактите и определенията написани в публикуваните два материала от вестника.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама