Велико Търново чества Празника на града (снимки)

13:33, 22 мар 16 25 432 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С празнична света литургия в църквата "Св. 40 мъченици" започнаха честванията по случай Празника на Велико Търново – 22 март. Официални гости и жители на града поднесоха цветя на саркофага на цар Калоян, след което бе декламиран текст от Асеневата колона в църквата.

Великотърновският митрополит Григорий освети бойните знамена на НВУ „Васил Левски“, след което от храма тръгна празнично шествие с портретите на благодетелите на града към центъра на старата столица.

Стотици великотърновци присъстваха на празничния ритуал по издигане на знамената на България и ЕС, след което кметът на Велико Търново Даниел Панов поздрави гордите жители на старата столица. Той припомни, че днес е не само празник на града, но и ден на неговите благодетели и на 22 март честваме паметта, заслугите и приноса на всички боляри, които са превърнали Велико Търново в град, който пази духа на България.

Гости на празника бяха също Цветан Цветанов, министър Десисислава Танева и министър Владислав Горанов, депутатите Иван Иванов, Евгени Стоев, Клавдия Ганчева и Мариана Бояджиева.

Днес местният общиснки съвет проведе своята тържествена сесия, след което бяха представени удостоените със званието „Почетен гражданин“ и наградата „Велико Търново”.

По традиция празникът продължава и в следобедните часове на деня със стрийт парад до площад „Цар Асен I” пред крепостта Царевец. Вечерта там ще бъдат пуснати летящи хартиени фенери, след което ще бъде излъчен спектакълът „Звук и светлина“, който ще завърши с празнични илюминации.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама