Кунева праща учителите в „запас“

13:57, 22 мар 16 25 463 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Да се използва опитът на учителите, които вече са напуснал системата – такава идея лансира на пресконференция образователният министър Меглена Кунева. Тя обясни, че преди дни в Кюстендил се е срещнала с пенсионирани преподаватели и така решила колко полезни с опита си могат да бъдат хората, повечето от които са прекарали целия си живот в училище.

Идеята, която прилича на запаса в армията, е те да бъдат викани на обществени обсъждания, или пък при писането на образователните програми, учебниците и т.н.

Кунева съобщи още, че за първи път през тази година пенсиониращите се преподаватели ще получат по 10 заплати, досега те са взимали по 8 и най-често не цялата сума накуп.

Министърът обобщи и сумите по различни пера, които ще похарчи ведомството. За оптимизиране вътрешна структура на училища, детски градини и самостоятелни общежития са предвидени 22 млн. лв.

По програма "Система за стандартизирано външно оценяване система" са предвидени 4.4 млн. лв., а по програма "Ученически състезания и олимпиади са запланувани 1.2 млн. лв. 

Още толкова – 1.2 млн.лв отиват по програма "Роден език и култура зад граница".

Кунева напомни, че 1.5 млн.лв ще бъдат отделени за сигурност в училищата и детските градини. В момента от 2557 училища видеонаблюдение в двора имат 1456 училища и в сградите 1740.

Зам.-министър Диян Стаматов пък съобщи, че над 50 000 младежи ще се явят на матурите тази година. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама