Бъчварова: Няма пряка заплаха, в София ще има антитерористично учение

14:18, 22 мар 16 25 357 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Няма информация за пряка заплаха за страната ни. По-късно днес ще се проведе извънредно заседание на Националния оперативен щаб, в което ще участва и премиерът и представители от президентската институция. Засега са взети всички мерки за сигурност в цялата страна. Това заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова на извънреден брифинг в МВР. Поводът са терористичните атаки в Брюксел, които отнеха десетки човешки животи.

Вътрешният министър заяви, че от сутринта Националният антитерористичен център работи за затягане мерките за сигурност в цялата страна. Бъчварова посочи, че преди минути е провела разговор с вътрешният министър на Турция, като са обсъдили ситуацията.

"От първите минути, след като разбрахме за атентатите, активирахме мерките за сигурност, заложени в Националния план за борба с тероризма. Повишено е нивото на сигурност в метрото в София. Проверяват се и възлови обекти в града. Засилено полицейско присъствие има на летищата, гарите и пристанищата. Проверяваме на 100% и всички, които минават границата", каза Румяна Бъчварова.

По думите й атентатът е поредното доказателство за "изключително сериозната заплаха за европейската сигурност". Тя допълни, че тази вечер ще се проведе антитерористично учение в столицата, което е било планирано още преди два месеца от МВР.

"За съжаление съвпадна с днешния ден. В хода на учението ще се види реакцията на държавни структури при заплаха. На отделни места в столицата ще има засилено полицейско присъствие, като дори отделни райони в града ще бъдат отцепени, заради провеждането на обучението", обясни Бъчварова и допълни, че се надява столичани да бъдат солидарни с провеждането на акцията.

Вътрешният министър каза още, че засега не се предвижда затварянето на външните ни граници.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама