Екозащитници връчиха „златен противогаз“ на Столична община (снимки)

14:18, 22 мар 16 25 347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Неколцина екозащитници разпънаха транспаранти за последствията върху околната средата от изгарянето на боклуци Те избраха хотел „Шератон“, където се провежда международна конференция на тема "Енергия от отпадъци", предаде репортер на София Topnovini.bg.

„Хората масово не знаят, че Столична община планира да изгаря отпадъците в ТЕЦ София“, каза Евгения Ташева от екологичното сдружение „За Земята“. Тя допълни, че не само от пиродозащитната организация, но и гражданите, които живеят около ТЕЦ-а, не са съгласни с решението на общината.

„Това е безотговорно, скъпо и рисково решение за управлението на отпадъците в града“, отбеляза Ташева. По нейните думи при изгарянето на отпадъците, те не изчезват, а се преобразуват, като 1/3 от техния обем се трансформира в силно токсична пепел. Чрез този процес ще се „бълват още фини прахови частици във въздуха на София“, допълни тя, като уточни, че допълнителното количество на праховите частици за ден ще бъде около 40 кг.

В знак на протест срещу това решение на общината природозащитниците връчиха на столичният зам.-кмет Мария Бояджийска „златен противогаз“ и писмо, адресирано до кмета Йорданка Фандъкова. В него те изразяват позицията си и искат широко обществено обсъждане на проблема.

Конференцията не бе достъпна за обикновените граждани, защото входната такса е близо 500 лева, въпреки че се дискутира тема, която е пряко свързана със софийските отпадъци, изтъкнаха природозащитниците.

По думите на Мария Бояджийска във Виена има четири инсталации от подобен характер, които осигуряват основното топлоснабдяване на града.

„В София искаме инсталациите да отговарят със същите технически изисквания“, каза тя. Зам.-кметът е категорична, че проектът, който се подготвя заедно с „Топлофикация София“, не е за изгаряне на битови отпадъци, а за оползотворяване на горивата, които са произведени от отпадъци.

Инсталацията ще захранва с топла вода почти цяла София през летния период с изключение на столичния квартал „Младост“. Тя ще произвежда топлинна енергия за 40 хил. домакинства и електрическа енергия за 30 хил. домакинства, отбеляза тя.

Ще бъдат приложени съвременни стандарти и модерни технологии, което ще доведе до намаляване на емисии в сравнение със сегашните от топлофикационната система, уточни Бояджийска.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама