Проекти за 1,18 млрд. лева с евросредства са изпълнявани в Североизточния район

14:46, 22 мар 16 25 238 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На територията на Североизточен район през 2015 г. са изпълнявани 941 проекта на обща стойност 1,18 млрд. лева по програми за програмните периоди 2007-2013 г. и 2014-2020 г. Стартиралите  на територията на района проекти по програми за настоящия програмен период са 54, от които 32 – по ОП „Развитие на човешките ресурси“, 9 – по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ и 13 – по ОП „Храни и основно материално подпомагане“.

     Това бе оповестено по време на проведеното днес в Добрич редовно съвместно заседание на Регионалния съвет за развитие (РСР) и на Регионалния координационен комитет /РКК/ към Регионалния съвет за развитие в Североизточен район (СИР). Заседанието бе открито и ръководено от областния управител на Добрич Детелина Николова,  която е председател на регионалния съвет с мандат от 1 януари до 30 юни. За заместник-председател на Съвета през настоящия мандат бе избран Донко Марев, председател на Общински съвет при община Добричка.

Актуална тема в дневния ред на заседанието беше представянето на опита и дейността на Фонда за органите на местното самоуправление в България – ФЛАГ ЕАД. Представено бе и изпълнението на държавната политика в аграрния сектор, който е един от приоритетните за Североизточен район, както и с основните цели и приоритети на Програмата за развитие на селските райони  за периода 2014-2020 г. Общият бюджет на Програмата е 2,9 млрд. евро, от които 2,3 млрд. евро са европейски средства. С най-голям интерес се ползват мерките за подкрепа на малки стопанства, за инвестиции в преработка и маркетинг на селскостопански продукти, както и за инвестиции в неземеделски дейности, включително селски туризъм и бизнес услуги в селските райони.

В края на заседанието Детелина Николова прикани присъстващите да почетат с едноминутно мълчание паметта на жертвите на днешните брутални терористични атаки в Брюксел. Своята солидарност и подкрепа към белгийския народ, РСР и РКС изразиха чрез Съболезнователен адрес до Посолството на Република България в Белгия. В него остро и категорично бе осъден тероризма във всичките му форми, изразена бе готовност заедно с всички европейски граждани, по най-убедителен начин, да бъде защитена европейската цивилизация и нейните ценности.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама