Документална изложба "Спомен за актрисата Царева Беева" откриха в Русенската библиотека

15:04, 22 мар 16 / Култура 25 447 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Русенската библиотека бе открита документалната изложба „Спомен за актрисата Царева Беева“, посветена на 90-годишнината от нейното рождение, съобщават от културната институция. Материалите в експозицията са притежание  на Държавен архив - Русе и са дарени от нейния син Юлиян Беев. 

В своето слово театроведът от Русенския драматичен театър Крум Гергицов проследи житейската и творческа съдба на актрисата: „Царева Беева изживя бляскавите мигове, но и горчивините на сцената, имаше и звездни възходи, но и драматични спадове, тя изживя „рая и ада“ на изкуството“. Той припомни за някои от нейните запомнящи се превъплъщения на сцената, сред които са ролите на Розаура от „Хитрата вдовица” на К. Голдони, Елиза Дулитъл от „Пигмалион” на Б. Шоу, София от „От ума си тегли” на Грибоедов и последната й роля на Вдовицата Алтавива от „Как се обира банка” от С. Файят.

Надежда Цветкова от Държавен архив - Русе представи изложбата, в която са показани грамоти и поздравителни адреси, снимки от постановки с участието на Царева Беева, поздравителни картички, телеграми, книги и публикации в периодични издания.

На събитието присъства и синът на Царева Беева - адвокат Юлиян Беев, който сподели, че за майка му театърът винаги е бил „нейният живот и  светая светих“. Той благодари на организаторите на изложбата и направи дарение за фонда на Русенския архив - тетрадки с готварски рецепти, съхранявани в семейството му от близо 80 години. По повод 90-годишнината на актрисата, Юлиян Беев е издал юбилейна марка с лика на своята майка. 

Експозицията ще бъде отворена за посетители до средата на месец април т. г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама