50 хил. културни ценности в Пловдив стават достъпни в дигитален вид

15:41, 22 мар 16 / Култура 25 310 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Петдесет хиляди единици на движимото и недвижимото културно наследство от фондовете на най-важните културни институции в Пловдив стават достъпни в дигитален вид. Това е възможно благодарение на проект на обща стойност над 586 хил. евро, като финансирането е 100 процента безвъзмездно по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Проектът бе одобрен още през 2015 г., припомни ръководителят на разработката Пламен Панов. Той обясни, че от днес започва реалното изпълнение на "Дигитално културно-историческо наследство на община Пловдив". Дейностите по дигитализиране трябва да приключат до края на април 2017 г.

Образците на културно-историческото наследство са от фондовете на Регионалния археологически музей, Регионалния етнографски музей, Регионалния исторически музей, ОИ "Старинен Пловдив", Градската художествена галерия в Пловдив и НБ "Иван Вазов".

Десет процента от 50-те хиляди единици, които ще бъдат дигитализирани, се отнасят до ромското материално или нематериално културно-историческо наследство, което е изрично изискване на финансиращата институция. В екипа за управление на проекта е включен и външен експерт от ромски произход. Ромското включване ще бъде показано чрез уникална етнографска експедиция в ромските квартали на Пловдив, която ще извършат специалисти от Регионалния етнографски музей.

Ще бъдат изградени два дигитални центъра и четири мобилни дигитални станции, в които ще се извършва дигитализацията на недвижимото наследство. Единият от дигиталните центрове ще нов и ще е в сърцето на Стария град, където до дни започват строително-ремонтните дейности по освежаване на помещенията. Другият център ще е в НБ "Иван Вазов", където ще се направи надграждане със закупуване на скъпа техника от последно поколение за дигитализиране на стойност близо 500 хил. лв. Част от техниката ще бъде разпределна по културните институции.

Най-скъпият скенер, който ще може да прави копия с размер А0 и е на стойност около 150 хил. лв., ще е в най-голямата пловдивска библиотека. Предвидено е и оборудване с последни модели от фотографската и компютърната техника.

В процеса на дигитализация ще работят експерти по културно-историческо наследство, които са служители на музеите и галериите. Те ще подберат артефактите, които ще бъдат дигитализирани, ще комплектуват информацията към тях и ще извършат самото заснемане. Дигитализираните артефакти ще бъдат съхранени в единна електронна система, която ще бъде унифицирана и споделена между музеите и галериите.

След старта на системата всеки човек от всяка точка на земното кълбо, стига да разполага с интернет връзка, ще може да разгледа културно-историческите ценности и да се запознае с тяхната история.

Освен това е предвидено и външно дигитализиране на 30 паметника на културата от национално значение, сред които Малката базилика, Голямата базилика, Античният театър, къщи в Стария град. Дигитализираният им модел ще бъде съхранен и ще даде възможност за евентуалното им възстановяване, ако нещо се случи с тях във времето.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама