Потвърдиха ареста на разследван за грабеж, придружен с убийство в Завет

16:08, 22 мар 16 25 330 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Владислав Филков от Завет, разследван за грабеж, придружен с убийството на Николай Димитров, извършено преди малко повече от 2 години ще остане в ареста, след като днес състав на Апелативен съд Варна потвърди определение на Окръжен съд Разград. Съобщиха от правната институция в черноморския град. На 10 март тази година първата съдебна инстанция остави без уважение молбата на обвиняемия за изменение на мярката му за неотклонение от „задържане под стража” в по-лека. Филков е в ареста от 23 октомври миналата година, след като месеци наред бе издирван. С европейска заповед за арест той бе открит и арестуван миналото лято в Германия, а след екстрадирането му, с определение на разградския окръжен съд е с най-тежката процесуална мярка за принуда „задържане под стража”.

Пресслужбата на съда припомня, че първият сигнал за изчезването на 75 годишния Николай Димитров бил получен на Коледа през 2014 година. Тогава органите на реда установили, че в дома на възрастния мъж има следи от борба, насилие и кръв. Дни по-късно в дерето, близо да казаните на Завет открили и тялото на вече починалия Димитров. След множество процесуално следствени действия, направени по досъдебното производство на Районното управление в Кубрат - разпити, експертизи и други, през март 2015 година като обвиняем, макар и задочно бил привлечен 30-годишният Владислав Филков. Той е разследван затова, че на 25 и 26 декември 2014 година ограбил със сила и заплахи 220 лева и мобилен телефон от пострадалия, като грабежът бил придружен с убийството на Николай Димитров. След като през октомври миналата година Германия предала нашенеца на българските власти, той бил привлечен като обвиняем по това досъдебно производство. От самото начало на следствените действия с него Филков твърди, че други са извършителите на убийството и те отдавна били извън България. И днес в съдебната зала обвиняемият настоява, че бил подложен на масиран психически и физически тормоз и натиск, за да признае престъпление, което не бил извършил.

Преценявайки законността на задържането под стража на Владислав Филков, днес Апелативният съд във Варна намери, че няма обстоятелства, които да го мотивират да измени мярката за процесуална принуда. Престъплението е тежко по смисъла на закона и се наказва с „лишаване от свобода” от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен без замяна. Втората съдебна инстанция подкрепя обоснованото предположение, изведено от съда в Разград, според което Филков е съпричастен към престъпното деяние, за което се разследва.

Филков поиска да е на свобода, за да се грижи за трите си деца, но съдът се позова на проверка, която е установила, че непълнолетните му деца са поверени на грижите на роднини, живеят при добри условия и в добра социална среда.

Актуален към настоящия момент и за този съд е изводът, че обвиняемият може да се укрие от наказателно преследване или да извърши друго престъпление. Доказателства в тази посока са бягството му от България, предишно осъждане за кражба и тежката санкция на закона. Апелативният съд потвърди и двумесечния срок, в който обвиняемият няма право да иска ново изменение на мярката за неотклонение.

Определението на Варненския апелативен съд, с което бе потвърден ареста на Владислав Филков от Завет не подлежи на обжалване.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама